Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Bułgaria zwiększa eksport warzyw

W styczniu bieżącego roku wolumen eksportu warzyw z Bułgarii wzrósł w porównaniu z analogicznym miesiącem roku poprzedniego o ponad 27 procent. W omawianym miesiącu Bułgaria wyeksportowała 1,7 tys. ton warzyw. Dla porównania w tym samym okresie eksport owoców wyniósł 4,0 tys. ton – to o 2 procent mniej wobec stycznia 2016 roku.

Największy wzrost wśród wysyłanych za granicę warzyw odnotowały pomidory +74,6 procent w porównaniu ze styczniem roku 2015. W omawianym okresie wolumen eksportu tych warzyw wzrósł bowiem do 247,0 ton. Prócz pomidorów wyeksportowano także relatywnie duże ilości ogórków, papryki, kapusty oraz dyni i bakłażanów.

Natomiast niemal do zera spadł eksport pieczarek, o około 30 procent mniej wysłano czosnku, cebuli, rzepy czy ziemniaków. W przypadku eksportu owoców, ich wysyłka przede wszystkim składała się z owoców reeksportowanych przez Bułgarów, czyli dominowały tu owoce cytrusowe, banany czy owoce kiwi. Zdecydowanie mniej niż przed rokiem wysłano orzechów, jabłek, śliwek czy truskawek – redukcja dostaw sięgała od prawie 35 procent do nawet 70 procent w zależności od produktu.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE