Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Francuski rynek pomidorów

W bieżącym roku powierzchnia upraw pomidorów we Francji jest o 3 procent mniejsza niż przed rokiem i w sumie wynosi 2,27 tys. ha, z czego 1,93 tys. ha stanowią uprawy szklarniowe, a pozostałe 0,33 tys. ha uprawy gruntowe. Łączna produkcja pomidorów we Francji została w 2014 roku oszacowana na 575,0 tys. ton – to o 1 procent więcej niż przed rokiem i o 2 procent mniej wobec średniej wielkości zbiorów z ostatnich pięciu lat.

Ze wspomnianej wielkości około 561,2 tys. ton to zbiory pomidorów szklarniowych, a jedyne 13,8 tys. ton to warzyw gruntowe. Około 261,2 to pomidory kiściowe. Prawdziwym zagłębiem pomidorowym jest zachód kraju z tegorocznymi zbiorami na poziomie ponad 215,0 tys. ton oraz tereny południowo – wschodnie z szacowaną z produkcją na poziomie około 180,0 tys. ton.

W minionym roku Francuzi wyeksportowali łącznie 234,2 tys. ton pomidorów, z czego 222,2 tys. ton skierowano na pozostałe rynki unijne, w tym najwięcej do Niemiec – około 80,0 tys. ton.

Zdecydowanie większy był za to import tych warzyw - w sumie sprowadzono prawie 559,0 tys. ton, z czego około 324,0 tys. ton to dostawy państw trzecich – pozaunijnych, a 235,0 tys. ton z innych krajów członkowskich. Rekordowe ilości Francuzi sprowadzili z Maroka – ponad 304,0 tys. ton oraz z Hiszpanii – 150,0 tys. ton.

Dodajmy, że w 2013 roku do Polski trafiło 3,0 tys. ton pomidorów z Francji (z Hiszpanii, największego unijnego eksportera do Polski trafiło ich w tym okresie 59,9 tys. ton). Natomiast francuski import pomidorów z Polski wyniósł w zeszłym roku 1,0 tys. ton.

Zobacz więcej: Pomidory

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE