Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Hiszpania – mniejsze zużycie wody w uprawie pomidorów

Eksperci z Wydziału Farmaceutycznego i Wyższej Szkoły Inżynierii Rolniczej (Etsia) z Uniwersytetu w Sewilli opublikowali badania, w których pokazują, że po zmniejszeniu ilości wody do nawadniania upraw pomidorów cherry o ponad 50 procent, produkt nie tylko utrzymuje jego jakość (komercyjną, odżywczą i funkcjonalną), ale nawet zwiększa się zawartość karotenoidów, które są bardzo cennymi związkami z punktu widzenia żywieniowego.

Badania te zostały opublikowane przez renomowany międzynarodowy magazyn Food Chemistry. Uzyskane wnioski są wynikiem trzyletniego badania, które dotyczyło dwóch odmian pomidorów koktajlowych i dziewięciu innych rodzajów pomidorów, zarówno w jesiennych, jak i wiosennych cyklach.

"Kontrolowane nawadnianie deficytowe", jak nazywa się ta technika, polega na zmniejszeniu nawadniania w największym możliwym stopniu podczas najbardziej opornego etapu uprawy i zwiększeniu podaży wody, gdy rośliny stają się bardziej wrażliwe na stres.

"Nie chodzi tylko o to, żeby zużywać po prostu połowę ilości wody, trzeba przeprowadzić badanie nawodnienia roślin, a gdy już  dobrze znamy jej potrzeby w tym zakresie, nawadnia się rośliny w odpowiedni sposób w optymalnym momencie, "wyjaśnia Mireia Corell, profesor Agroforestry Sciences.

Producenci skorzystają z tej metodologii, która stanowi przełom w obszarze produkcji warzyw ze zrównoważonym zużyciem wody, metodologii pozwalającej na redukcję zużycia tak wody, jak i energii. Przyniesie również wartość dodaną konsumentowi, który będzie mógł kupić bardziej zrównoważony pod względem środowiskowym produkt o lepszych właściwościach odżywczych.

"Konsumenci wymagają zdrowej żywności, aby móc żyć dłużej i lepiej, nie chodzi tylko o zwiększanie długowieczności, ale o osiągnięcie naszych ostatnich lat w dobrej jakości życia" - mówi Antonio J. Meléndez, profesor na Wydziale Farmacji w USA .

Profesor Meléndez kieruje "europejską siecią do badań nad karotenoidami i zastosowań w rolnictwie i zdrowiu", której głównym celem jest osiągnięcie postępów w dziedzinie badań i innowacji w zakresie karotenoidów poprzez interakcję i współpracę między naukowcami, technikami , firmami i innymi podmiotami. Współpracują również ściśle z Iberoamerykańskim Programem Nauki i Technologii dla Rozwoju (Cyted).

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE