Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Jesienią pomidory pod specjalnym nadzorem

2006-10-01 00:00

W uprawie pomidorów pod osłonami najwięcej problemów występuje jesienią. Tomasz Górniak z Akademii Rolniczej w Poznaniu mówi na łamach “Hasła Ogrodniczego” (nr 10/2006) jak zapewnić odpowiednie warunki jesiennej uprawy pomidorów w szklarniach i w tunelach foliowych.

Dobrą kondycję roślin utrzymuje się m.in. poprzez stworzenie tzw. aktywnego klimatu. Temperatura w ciągu dnia nie może być niższa niż 17°C, a w nocy 15-16°C (w zależności od typu obiektu i odmiany – w dzień do 20°C, a w nocy do 18°C). Różnica powinna wynosić 2°C.Rury grzewcze należy utrzymywać w temperaturze 45-50°C.

Otwieranie wietrzników musi następować bardzo powoli, by nie narazić wierzchołków roślin na gwałtowne uderzenia zimnego powietrza. W tunelach wilgotność powietrza jest wyższa więc należy je wietrzyć intensywniej.

Jesienią podlewanie rozpoczynamy później i wcześniej je kończymy (we wrześniu przeciętnie od 930-1000 do 1600 1630, a w dzień pochmurny od 1030 do 1500). O tej porze roku konieczne jest zwiększenie pożywki do 200 ml na roślinę oraz kontrolowanie wielkość przelewu - najlepiej 15-20% ilości podawanej pożywki. Zbyt duży przelew powoduje wypłukiwanie składników pokarmowych z podłoża.

Przy usuwaniu wierzchołka pędu głównego (ogławianiu) należy pozostawić 2-3 liście nad ostatnim rozwiniętym kwiatostanem. Optymalny termin ogławiania to koniec sierpnia – początek września, zwykle na 7-8 tygodni przed planowanym terminem zakończenia uprawy.

Jesienią największym zagrożeniem dla roślin jest szara pleśń. Występowanie tej choroby można ograniczyć przez utrzymywanie temperatury na poziomie ok. 18° C i wilgotności względnej powietrza poniżej 75%.

Dobrze gdy liście usuwane są rano, ponieważ rany po cięciu mają czas by obeschnąć przed nocą. Rośliny obumarłe trzeba natychmiast usuwać, a miejsca zainfekowane opryskiwać środkiem w aerozolu, np. Nectec 03 AE.



Źródło: fresh-market.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem