Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Nawadnianie pomidorów jesienią

Jeżeli do tej pory zakładaliśmy, że pogoda, od której w dużej mierze zależy podlewanie roślin, jest lub będzie zmienna, to w okresie późnego lata i jesieni możemy być tego pewni.

Podlewanie pomidorów w 6. fazie uprawy (wg. systemu 6Phase Grodan) powinno być bardzo oszczędne, aby nie pogarszać jakości oraz kondycji systemu korzeniowego. Zbyt obfite nawadnianie, a ponadto za duża wilgotność powietrza prowadzą do obniżenia jakości owoców, tj. objawów starczych na ich powierzchni lub spękań, powstających przy nieregularnym pobieraniu wody. Często owoce nierównomiernie dojrzewają, są zdeformowane i mają puste przestrzenie.

Wielkość dawki
W dni słoneczne, nawet na początku września, suma radiacji może osiągnąć 1300 J/cm2, a w kolejnych dniach często nie przekracza 300 J/cm2. Przy wystarczającej ilości światła rośliny mogą otrzymać dziennie 3-4 l wody/m2 (przy założeniu 2,8-3,2 ml na każdy 1 J sumy radiacji). W takich warunkach uzyskiwany 20-30 proc. przelew zagwarantuje optymalną równowagę składników mineralnych w roztworze z maty.

W dni pochmurne podlewanie jest uzależnione w większym stopniu od wietrzenia, klimatu wewnątrz szklarni oraz obciążenia roślin owocami i ich kondycji niż od światła. Pierwsze nawadnianie roślin następuje zazwyczaj w godzinach 10-11. Przelew w takich warunkach praktycznie nie jest wymagany. Zakończenie podlewania jest również wczesniejsze niż w dni słoneczne, przynajmniej o 1-2 godziny, czyli 3-4 godziny przed zachodem słońca.

Jesienią, w 6. fazie uprawy, dawki nawodnieniowe powinny być większe, a przerwy między podlewami dłuższe. W dni słoneczne za standardową jednorazową dawkęuznaje się 150 ml/emiter, do przelewu może być większa – 180 ml/emiter, a w okresie maksymalnego nasłonecznienia nieco mniejsza – 120-130 ml/emiter. W dni pochmurne i ciemne, kiedy podlewanie jest włączane rzedziej, polecana dawka nawodnienia to 160-180 ml/emiter.

Dzienny poziom wilgotności maty (WC) w fazie 6. uprawy powinien być systematycznie obniżany. Jeżeli do tej pory prawidłowa pojemność wodna maty wynosiła 75-80 proc. WC, co gwarantowało duże bezpieczeństwo nawodnienia w dni słoneczne i upalne, to obecnie powinna być obniżona do 60-65 proc. WC. Dzięki temu w macie będzie więcej powietrza, co poprawi kondycję systemu korzeniowego, a jednocześnie zmniejszy ryzyko wystąpienia szarej pleśni. Maty powinny być osuszane systematycznie – tempo obniżania pojemności wodnej (wilgotności) to 1-2 proc. tygodniowo – poprzez późniejsze rozpoczynanie i wczesniejsze kończenie podlewania oraz podawanie mniejszej ilości pożywki w okresie od pierwszego cyklu do pojawienia się przelewu.

Praktycznie we wszystkich fazach uprawy pomidora, może za wyjątkiem faz 1. i 2., wskazany jest nocny spadek wilgotności w macie, który gwarantuje właściwą generatywność uprawy. Dla większości mat firmy Grodan: Grotop Master i Grotop Expert oraz Classic, Classic Forte, Vital w dni słoneczne powinien on wynosić 12 proc, a w dni pochmurne minimum 10 proc. Jedynie odpowiednio dobrany czas rozpoczęcia i zakończenia podlewania pozwala na właściwe osuszenie mat w nocy.

Na podstawie artykułu: "Nawadnianie pomidorów jesienią", dr Krzysztof Fatel, w: "Owoce Warzywa Kwiaty", nr 9.

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE