Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Turcja – rośnie eksport warzyw do Rosji

2014-11-17 08:30

Jak informują tureckie źródła, około 53 procent łącznego eksportu warzyw z tego kraju kierowane jest na rosyjski rynek. W okresie pierwszych dziewięciu miesięcy bieżącego roku łącznie Turcja wyeksportowała 916,3 tys. ton warzyw - o 1procent więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem; kiedy to wolumen eksportu był na poziomi 907,2 tys. ton.

Za wyeksportowane w okresie od stycznia do końca września warzywa tureccy eksporterzy uzyskali sumę ponad 554,0 mln USD – czyli o 5 procent wyższą wobec tego samego okresu sprzed roku. Najważniejszą pozycją eksportową były pomidory – stanowiły one aż 54 procent w ujęciu ilościowym całkowitego eksportu i 65 procent w ujęciu wartościowym.

W sumie w pierwszych dziewięciu miesiącach bieżącego roku eksport pomidorów to 493,8 tys. ton – to aż o 28 procent więcej wobec ubiegłorocznej wielkości 385,9 tys. ton. Wartość wysłanych pomidorów to 357,7 mln USD.

Ponadto spory udział w tureckim eksporcie miały słodka papryka – o wartości ponad 63,0 mln USD, ogórki – 38,1 mln USD oraz cebula – 33,7 mln USD i cykoria z wartością 25,2 mln USD.

W omawianym okresie pierwszych dziewięciu miesięcy bieżącego roku aż o 30 procent więcej tureckich warzyw trafiło na rosyjski rynek – w sumie było to 413,6 tys. ton o łącznej wartości 292,2 mln USD (9 procent wzrostu wartości). Poza Rosją sporym odbiorcą warzyw z Turcji jest Bułgaria – w omawianym okresie import towarów za sumę 34,5 mln USD oraz Niemcy – 33,9 mln USD i Ukraina – 28,9 mln USD.

Zobacz więcej: Pomidory

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE