Rzepa
Turcja oficjalnym partnerem Fruit Logistica 2012
2011-06-13 00:00
Turcja będzie oficjalnym partnerem targów Fruit Logistica w 2012 r. (8-12 lutego). Turcja jest bardzo ważnym partnerem handlowym Niemiec i całej UE, a znaczenie tego kraju jako producenta i eksportera owoców i warzyw stale rośnie.
czytaj dalej
Rumuńscy rolnicy też dostaną rekompensaty
2011-06-12 00:00
Rumuńscy producenci warzyw, jak inni producenci z Europy, cierpią na spadek sprzedaży w wyniku pojawienia się bakterii EHEC, mimo, że w całej Rumunii nie odnotowano dotychczas zachorowań.
czytaj dalej
czytaj dalej
Wznowienie eksportu warzyw? Tak… ale jak i od kiedy?
2011-06-10 00:00
Główny lekarz sanitarny Federacji Rosyjskiej Giennadij Oniszczenko poinformował, że Rosja wznawia dostawy warzyw z krajów UE. Warunkiem wznowienia handlu jest dawanie gwarancji bezpieczeństwa na poszczególne gatunki warzyw z konkretnych krajów Unii Europejskiej.
czytaj dalej
czytaj dalej
Nowe wymagania przy eksporcie warzyw z UE na Ukrainę
2011-06-10 00:00
Ministerstwo Polityki Rolnej Ukrainy - Główna Państwowa Inspekcja Ds. Kwarantanny Roślin Ukrainy wprowadzają tymczasowo, od 10 czerwca 2011 nowe wymagania przy wwozie na terytorium Ukrainy produktów pochodzenia roślinnego (warzyw).
czytaj dalej
Eksporterzy też ponoszą straty
2011-06-09 00:00
W związku z aferą „ogórkową” trwającą od kilku dni w Europie, bardzo dużo mówi się o stratach finansowych producentów. Przez doniesienia z Niemiec i ogólną panikę na rynku niektóre warzywa stały się produktem praktycznie „niesprzedawalnym”.
czytaj dalej
Warunki przechowywania i transportu partii jednorodnych oraz wrażliwość i produkcja etylenu poszczególnych produktów.
2010-11-08 21:44
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Warzywa
PRODUKT TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza WILGOTNOŚĆ
względna
powietrza % OKRES
PRZECHOWY-
WANIA PRODUKCJA czytaj dalej
Zalecane warunki transportu mieszanek owoców i warzyw
2010-11-08 21:40
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Grupa 1 Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 90 – 95 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa
2010-11-08 21:26
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Ogólne zasadySprawdzamy w jakich warunkach jest przechowywany towar. Jeśli w drastycznie innych od zalecanych, należy się liczyć z nagłym pogorszeniem jakości towaru.
czytaj dalej
Znakowanie świeżych owoców i warzyw objętych normami UE
2010-11-08 21:59
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Opakowania ogólnie
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1580/2007 z dnia 21 grudnia 2007 roku
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
Kiedy w 2004 roku weszliśmy do UE, zaczęły obowiązywać unijne normy dotyczące jakości świeżych owoców i warzyw. Nie były one czymś zupełnie nowym, bo wszyscy, którzy eksportowali wcześniej towary na rynek unijny, musieli się do nich dostosować.
czytaj dalej
Znakowanie a jakość - specjalne oznakowanie opakowań
2009-11-08 21:58
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Zgodnie z przepisami UE, firmy, które gwarantują jednorodny i wysoki poziom zgodności świeżych owoców i warzyw ze standardami jakości handlowej mogą korzystać ze specjalnego oznakowania.
czytaj dalej
Obowiązki firm handlujących warzywami i owocami wobec WIJHAR-S
2009-11-08 22:07
Dostęp tylko dla
osób z abonamentem
osób z abonamentem
Art. 17, ust. 1 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz.U. Nr 223, poz. 2221), zobowiązuje handlowców prowadzących działalność gospodarczą w zakresie obrotu świeżymi warzywami i owocami do przekazywania Wojewódzkiemu Inspektorowi następujących informacji:
czytaj dalej
Rzodkiew i rzepa krajowa z importu
2008-11-19 00:10
W województwie wielkopolskim ceny hurtowe rzodkwi białej z importu wynoszą 2,40-2,60 zł/kg (sprzedawana jest w workach 5 kg).
W województwie małopolskim rzodkiew biała z produkcji
czytaj dalej
Drożeje rzepa
2008-04-11 00:09
W tym tygodniu w Rungis pod Paryżem kilogram rzepy kosztował o około 10 eurocentów więcej w stosunku do cen z poprzedniego tygodnia. Za kilogram tego warzywa oferowano
czytaj dalej
Ceny rzepy w Niemczech
2008-03-03 00:00
Na rynkach hurtowych w Niemczech najtaniej była sprzedawana rzepa pochodząca z Włoch.
Cena tego warzywa w Hamburgu wynosiła 0,60 euro/szt. netto i 0,65 euro/szt. czytaj dalej
Cena tego warzywa w Hamburgu wynosiła 0,60 euro/szt. netto i 0,65 euro/szt. czytaj dalej
Zbiory warzyw w Unii Europejskiej w latach 1997 - 2005
2005-09-06 00:00
Produkcja warzyw w Unii Europejskiej wyniosła w 2005 r. 65,7 mln ton, tj. o 4% mniej niż rok wcześniej. Najliczniejszą grupę stanowią tzw. warzywa pozostałe – 45% oraz
czytaj dalej
Europa podzielona
2005-08-12 00:00
W byłych krajach socjalistycznych, w produkcji warzyw (szczególnie ukierunkowanej na zaopatrzenie krajowego rynku) dominują warzywa ciężkie.
Inaczej jest czytaj dalej
Inaczej jest czytaj dalej
Rzepa jadalna
0000-00-00 00:00
Brassica campestris var. rapa, roślina dwuletnia, korzeniowa należąca do rodzaju kapusta. Posiada lirowate owłosione liście i wrzecionowaty, spłaszczony lub kulisty korzeń spichrzowy.
czytaj dalej