Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Roszponka warta uprawy

2008-01-21 00:00

Roszponka zwana też sałatą jagnięcą zasługuje na większe zainteresowanie ze względu na znaczą zawartość witamin, w tym głównie witaminy C, karotenu oraz witamin z grupy B.

Zawartość potasu w liściach roszponki jest porównywalna jak w pomidorze, a żelaza jak w marchwi, jarmużu czy szczypiorku. Liście odznaczają się przyjemnym, lekko orzechowym smakiem.

Roszponkę spożywa się na surowo jako warzywo i zieloną przyprawę, można ją także gotować jak szpinak. Świeże liście dodaje się do omletów, sałatek, zup, past lub przyrządza z octem i oliwą, podobnie jak zieloną sałatę.

Jest cennym warzywem witaminizującym, zalecanym zwłaszcza w okresie zimowo-wiosennym. Pobudza trawienie, wpływa uspokajająco na system nerwowy. W ostatnim czasie dużo importuje się tego warzywa głównie z Francji (z rejonu Nantes skąd pochodzi ponad 75 proc. światowej produkcji). Wielu producentów próbuje uprawiać roszponkę na potrzeby rynków lokalnych. Brak jednak wystarczającej wiedzy i umiejętności stwarza problemy w jej szerszym rozpropagowaniu.


Źródło: fresh-market.pl na podstawie OWK (dr Jana Krężela i prof. dr hab. Eugeniusza Kołota z Akademii Rolniczej)

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem