Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Co to jest marchew dobrej jakości?

Jakość handlowa marchwi regulowana jest wymaganiami normy ogólnej, a ta importowana z Holandii to najczęściej marchew z deklaracją wymagań normy EKG/ONZ klasa I.

Marchew dobrej jakości to przede wszystkim taka, która jest twarda, bez plam i chorób, prosta, gładka, bez pęknięć, bez zielonego koloru. Taką marchew cenią konsumenci. Taką łatwo obierać, jest mało odpadów. Taka marchew zamawiana jest przez handlowców. Niestety kiepskie warunki przechowywania, czyli zbyt niska wilgotność w pomieszczeniach magazynowych czy sklepowych, zbyt wysoka temperatura powodują więdnięcie marchwi, utratę prezentacji, trudności potem w obieraniu. Marchew sprzedawana luzem bardzo szybko traci wartość handlową. Dodatkowo, gdy magazynierzy kilka razy rzucą workiem marchew popęka. Taki obraz marchwi widać w sklepach. Lepszym rozwiązaniem jest pakowanie marchwi na tacki lub kubki i potem w opakowania foliowe z folii perforowanej. Folia chroni marchew przed wysychaniem, ale też przed wybieraniem przez klienta w sklepie. Warunek powodzenia to bardzo dobra jakość marchwi w opakowaniu. Marchew musi być jędrna, cała, nie ucięta, zdrowa, wyrównana pod względem wielkości, bez zielonego koloru na ramionach. Jeśli klient znajdzie korzenie stare, popękane, z objawami więdnięcia lub zepsucia nie wróci po następne opakowanie. 

Słowa kluczowe: marchew, jakość marchwil, jakość
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE