Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – rekordowa sprzedaż marchwi w pęczkach

Kampania handlu marchwią w regionie Kadyks w Hiszpanii jest w dość zaawansowanym stadium. Podaż marchwi w pęczkach jest teraz na dobrym, stabilnym poziomie po okresie niedoborów. „Od stycznia do połowy marca mieliśmy do czynienia z dużymi niedoborami marchwi z powodu obfitych opadów odnotowanych w październiku i listopadzie. Ceny były wysokie, ale nie na tyle, aby zrekompensować spadek wolumenów”, wyjaśnia Jesús Lucas Rodríguez, z działu handlowego firmy Virgen del Rocío, będącej częścią grupy Unica.

„W tym czasie produkcja już się poprawiła i w ciągu ostatnich 5 tygodni pobiliśmy rekordy sprzedaży, dostarczając średnio około 650 000 pęczków marchwi każdego tygodnia, głównie dzięki wysokiemu popytowi”, mówi.

Według Jesúsa Lucasa Rodrígueza, cena pozostaje stabilniejsza niż kiedykolwiek w tym roku. Zwraca również uwagę, że w ostatnich latach konsumpcja młodej marchewki w pęczkach ponownie wzrasta po okresie najgorszych lat kryzysu gospodarczego.

Virgen del Rocío z siedzibą w Sanlucar de Barrameda w hiszpańskiej prowincji Kadyks specjalizuje się w produkcji marchwi w pęczkach i ich sprzedaży za pośrednictwem Unica Fresh. Aż 40 procent produkcji trafia do Francji, około 25 procent do Niemiec, 20 procent do Holandii i około 10 procent do Wielkiej Brytanii, podczas gdy reszta jest dystrybuowana na rynek krajowy, Polskę i Czechy, gdzie tego typu marchew po raz pierwszy jest poszukiwana.

Piaszczyste gleby Sanlucar de Barrameda są idealne do produkcji takiej marchwi, ponieważ uprawa ta łatwo się tam rozwija, a marchew ma jednolite i doskonałe kształty. Unica uprawia odmiany Amsterdam, Dantesa i Naval, a okres zbiorów trwa mniej więcej od 20 listopada do końca maja.

„W przeciwieństwie do tradycyjnej marchwi pakowanej w worki, którą można przechowywać przez długi czas w chłodniach, marchew sprzedawana w pęczkach charakteryzuje się świeżością, smakiem oraz chrupiącą i soczystą konsystencją. W rezultacie jest ona spożywana raczej świeże niż gotowana, albo w sałatkach, albo jako zdrowa przekąska.”
Jeśli chodzi o ich cenę, to marchew w pęczkach jest również droższa niż marchew w workach, ponieważ „jej uprawa i obsługa odbywa się całkowicie ręcznie (z wyjątkiem mycia)”, mówi Jesús Lucas. „Codziennie w naszych placówkach pracuje około 300 osób, które dostarczają od 14 do 16 pęczków pakietów na kampanię, przy średniej wadze około 750 gramów na pęczek”.

Zobacz więcej: Marchew

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE