Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Holenderski eksport warzyw

2014-03-05 10:55
Przy czym wielkości podane powyżej dotyczą jedynie warzyw pochodzenia holenderskiego – czyli wyprodukowanych na terenie Holandii, a nie pochodzących z reeksportu.

Najwięcej wyeksportowano wspomnianej już marchwi, a Niemcy i Rosjanie sprowadzali ją najchętniej – odpowiednio 19,3 tys. ton i 12,9 tys. ton. Na drugim miejscu uplasowała się kapusta biała, której w sumie wysłano 34,0 tys. ton, z czego najwięcej jej sprowadziły kraje unijne w tym Francja – 6,7 tys. ton, Niemcy – 5,3 tys. ton oraz Wielka Brytania – 5,0 tys. ton.

W przypadku importu holenderskich porów – najwięcej ich zaimportowały Niemcy – 6 tys. ton i Szwecja – 4 tys. ton. Najwięcej cykorii zaś zakupili Włosi – ponad 7 tys. ton.

Holenderska produkcja wybranych warzyw w minionym roku wyniosła dla grupy – marchew, kapusta, seler, salsefia, buraki łącznie 904 tys. ton wobec 861 tys. ton przed rokiem.

Więcej w poniższej tabeli:
Produkcja warzyw w Holandi
Słowa kluczowe: holandia, warzywa, handel warzywami
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE