Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Właściwe przechowywanie marchwi

Rzeczą oczywistą jest to, iż warunki przechowywania marchwi muszą być tak dobrane, aby w okresie składowania do minimum ograniczyć straty. Zarówno  ubytki ilościowe, jak i straty jakościowe, w tym te dotyczące wartości odżywczej.

Korzenie marchwi, które po zbiorze trafiają do przechowalni są, jak wszystkie inne warzywa, wciąż żywymi organizmami, w tym sensie, że zachodzą w nich nieprzerwanie różnorakie procesy biochemiczne. Do tego dochodzą oczywiście zmiany fizykochemiczne. Warunki przechowywania powinny zostać więc tak dobrane, aby eliminować niekorzystny wpływ tych zmian.

Z punktu widzenia zasad żywienia istotne jest zachowanie w marchwi tych składników, za które jest ona ceniona. Chodzi tu zatem o witaminy oraz o barwnik występujący w marchwi – beta karoten, będący związkiem, z którego może w ludzkim organizmie powstawać witamina A. Ponadto marchew jest źródłem węglowodanów oraz błonnika spożywczego. Złe warunki przechowalnicze przyspieszają utratę pożądanych składników

Zarówno z punktu widzenia konsumentów, jak i przetwórców istotne są zmiany, jakie podczas przechowywania zachodzą w teksturze marchwi. Ma na to wpływ przede wszystkim zawartość wilgoci w korzeniach, ale również i zmiany powodowane przez enzymy. Niewłaściwe warunki w przechowywaniu bardzo szybko powodują utratę wilgoci i niekorzystne zmiany w teksturze, kolorze oraz we właściwościach organoleptycznych marchwi (smak, zapach).

Powyższe zagadnienia łączą się również  z kwestią bezpieczeństwa mikrobiologicznego i zależnością między warunkami przechowywania a rozwojem chorób korzeni marchwi mających swe źródło w niepożądanych mikroorganizmach.

Powyższe spostrzeżenia są podstawą do konkluzji, że warunki w jakich przechowywana jest marchew są kluczowe dla zachowania jej jakości i przydatności do spożycia oraz przetwórstwa. Istotnym jest też spostrzeżenie, że w przypadku marchwi, jak i wszystkich innych warzyw, ogromnym wyzwaniem jest długość okresu przechowywania. Dla marchwi, która musi w dobrej kondycji przetrwać kilkumiesięczne składowanie, warunki tegoż składowania są kluczowe.

Teoria postuluje, a praktyka potwierdza, iż marchew najlepiej znosi przechowywanie w temperaturze z przedziału 0 – 1 stopnia Celsjusza i przy wysokiej wilgotności względnej na poziomie 95 – 98 procent.

Oczywiście bardzo istotna jest kondycja, w jakiej marchew trafia do przechowywania. Im marchew zdrowsza, tym mniej problemów i strat przechowalniczych oraz dłuższy okres przechowywania, po którym korzenie zachowują jędrność i generalnie dobrą jakość.

Kolejną sprawą jest sposób przechowywania. Nowoczesne komory chłodnicze mają niezaprzeczalną przewagę nad kopcowaniem. Dają możliwość lepszej kontroli warunków przechowywania, a co za tym idzie są dużo bardziej skuteczne w zachowaniu jakości. Oczywiście im dłuższy okres składowania, tym przewaga komór chłodniczych jest wyraźniejsza. Przy czym, co istotne marchwi nie trzeba przechowywać w kontrolowanej atmosferze. Choć ważną rzeczą jest kontrola etylenu, jako że gaz ten powoduje szybkie pogarszanie się jakości marchwi.

Sprawą kluczową jest natomiast utrzymanie stabilnego poziomu zawartości wilgoci na opisanym wcześniej poziomie 95 – 98 procent wilgotności względnej. Wielu producentom sprawia to problem. Aby temu podołać należy stworzyć takie warunki, aby zminimalizować różnicę między temperaturą czynnika chłodzącego a temperaturą w komorze. To bowiem zminimalizuje odparowywanie wody z komory.

O tym, jak ważne są właściwe warunki przechowywania marchwi konsument łatwo może przekonać się w sklepie lub na targowisku. Zwłaszcza w tych sezonach, w których warunki agrometeorologiczne podczas uprawy były mało korzystne. Wtedy właśnie od staranności w przechowywaniu zależy w dużym stopniu kondycja marchwi, zwłaszcza w samej końcówce sezonu. Tu też istotnym czynnikiem jest magazynowanie marchwi już w sklepach, zanim trafi ona na półkę. Co widać na poniższym zdjęciu, przedstawiającym marchew w jednym z warszawskich hipermarketów.  

źródło foto: mat. własne
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE