Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

NAPG – nadzieja w zmniejszeniu areału ziemniaków

Zapotrzebowanie gastronomiczne na produkty ziemniaczane spadło o 50–60 procent, czytamy w raporcie NEPG (której kraje członkowskie to Niemcy, Francja, Holandia, Belgia i Wielka Brytania), a rynki eksportowe straciły swój potencjał, więc światowy przemysł przetwórstwa ziemniaków zmniejszył swoją zdolność produkcyjną i zapotrzebowanie na surowiec. W samych kontynentalnych krajach NEPG nie zostanie przez to przetworzonych ponad 2 miliony ton ziemniaków.

W krajach tych kontraktacja objęła 70–80 procent wszystkich ziemniaków potrzebnych do przetworzenia. Duża część tych ziemniaków i nie objęte kontraktami ziemniaki w magazynach nie zostaną przetworzone zgodnie z planem, a sektor będzie musiał znaleźć dla nich inne  przeznaczenie. Do tej pory fabryki przetwórcze przestrzegały umów z plantatorami i będą odbierać ziemniaki po umownej cenie. Niemniej jednak ponad 2 miliony ton prawdopodobnie nie znajdzie nabywcy, z czego część pójdzie na paszę dla bydła i zwierząt, biogaz lub bioetanol. Po raz pierwszy w najnowszej historii to zakłady przetwórcze muszą przestrzegać umów. Wcześniej to producenci miewali problemy z dostarczaniem zakontraktowanego surowca.

We wszystkich krajach NEPG wzrosło zapotrzebowanie na świeże ziemniaki stołowe, jak i produkty ziemniaczane. Również eksport świeżych ziemniaków jest na dość wysokim poziomie (są pewne trudności ze znalezieniem wystarczającej liczby ciężarówek i kierowców). Jednak ten dodatkowy popyt nie wystarczy, aby pochłonąć całe pozostałe zbiory z 2019 roku, A trzeba zdawać sobie sprawę, że nie wszystkie odmiany nadają się do wykorzystania jako świeże ziemniaki stołowe do konsumpcji domowej lub na eksport.

Ogromne wyzwania finansowe stoją nie tylko przed plantatorami i przemysłem przetwórczym, ale pojawia się także pytanie, co zrobić z tymi wszystkimi dobrymi ziemniakami w sposób zrównoważony?

Przetwórcy zwrócili się do producentów o przechowywanie ziemniaków tak długo, jak to możliwe, co pociąga za sobą większe koszty (preparaty przeciw kiełkowaniu, energia do wentylacji i chłodzenia itd.), aby ziemniaki te mogły być przetwarzane do końca sierpnia, co jest wyjątkowo długim okresem oraz wyzwaniem i ryzykiem dla rolników. Zwykle w lipcu fabryki przestawiają się na wczesne ziemniaki z nowego zbioru z Belgii i Niemiec, i znowu, te ziemniaki będą musiały być również „spychane” do przodu i sprzęgnięte z
regularnym zbiorem w październiku.

Jedynym rozwiązaniem było zmniejszenie powierzchni

Ponieważ chłodnie dla produktów ziemniaczanych są wypełnione po dach i wciąż otwarta jest kwestia, kiedy ponownie się otworzą restauracje (nie wspominając o imprezach na świeżym powietrzu, w których spożywa się dużo frytek lub chipsów), rozwiązaniem wydaje się znaczne ograniczenie nasadzeń. Jednak pola zostały już wynajęte, sadzeniaki były już kupione lub dostarczone, a sadzenie rozpoczęło się do końca marca, przeważnie jest więc za późno, aby je zmniejszyć.

Niemniej NEPG ma nadzieję, że powierzchnia ziemniaków w 5 krajach NEPG zmniejszyła się choć  o 5 procent, co i tak uważa się za niewystarczające. Jednak jak zawsze warunki uprawy i plony określą ostateczną ilość zbiorów i potrzebny jest deszcz. Ale sezon wegetacyjny dopiero się rozpoczął i nie jest jeszcze możliwe oszacowanie.

Pożądana alternatywa dla zawierania umów

Ten wyjątkowy kryzys pokazuje, że w przyszłości przemysł jako całość będzie musiał przemyśleć sposoby organizacji produkcji i dostaw, podziału ryzyka i odpowiedzialności.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE