Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Włochy – bezprecedensowy spadek produkcji gruszek

Włoska organizacja Organizzazione Interprofesionale Pera przeprowadziła pierwszą ocenę kampanii włoskiej gruszki w 2019 roku i zgłosiła niespotykany spadek produkcji tego owocu.

Deficyt produkcji był już widoczny w pierwszych szacunkach na początku lipca, ponieważ produkcja krajowa została wówczas obliczona na 511 tys. ton z powodu złej pogody i problemów z zapylaniem.

Obecnie oszacowano produkcję gruszek we Włoszech na około 365 tys. ton w porównaniu z 730 tys. ton w roku 2018 i 934 tys. ton w 2011 roku. W regionie Emilii-Romanii produkcję oszacowano na około 243 tys. ton w porównaniu z 357 tys. ton oszacowanymi na początku lipca.

„Ta różnica między wczesnymi szacunkami a danymi dostępnymi obecnie wynika z poważnych problemów spowodowanych przez pluskwiaka Halyomorpha halys i alternarię, których nie można było przewidzieć trzy miesiące temu”, wyjaśnia prezes OI Pera, Gianni Amidei.

„Te dwa czynniki doprowadziły do ​​zmniejszenia ilości, a także wpłynęły na wielkość produkcji nadającej się do wprowadzenia na rynek w stanie świeżym. W porównaniu do normalnego roku, w którym prawie 70 procent gruszek może być wprowadzonych do obrotu w stanie świeżym, mówimy teraz o 55 procentach”.

„Sytuacja ta niestety spowoduje problemy dla wielu firm. Musimy im pomóc finansowo w ratowaniu tak ważnego sektora, ale musimy też skoncentrować się na badaniach, aby znaleźć rozwiązanie tej sytuacji”.

„Jako organizacja międzybranżowa głęboko wierzymy w badania i będziemy promować i koordynować kilka wiodących projektów badawczych wraz z CRPV, aby w pełni wykorzystać fundusze udostępnione przez region Emilia-Romania w ramach regionalnych planów rozwoju”.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE