Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Wyższa produkcja brzoskwiń i nektarynek we Włoszech

Włochy są największym w UE producentem brzoskwiń i nektarynek i drugim producentem w skali globu (po Chinach). Według prognoz służb zagranicznych amerykańskiego departamentu rolnictwa (FAS/USDA), w sezonie 2015/16 całkowita produkcja tych owoców we Włoszech wzrośnie o 2,2 proc. do ponad 1,4 mln ton. Zbiory brzoskwiń wzrosną o 6 proc. do 653 tys. ton, a nektarynek zmaleją o 1 proc. do 760 tys. ton. Jakość zebranych owoców będzie prawdopodobnie dobra.

Włosi są największym eksporterem brzoskwiń i nektarynek, które trafiają głównie na rynki pozostałych państw członkowskich UE. W sezonie 2014/15 wyekspediowano za granicę 298,4 tys. ton tych owoców, o 19 proc. mniej niż rok wcześniej, ze względu na 7 proc. spadek produkcji. Największy odbiorca – Niemcy, zakupiły o 12 proc. mniej niż rok wcześniej. W sezonie 2015/16 przewiduje się 3 proc. wzrost wywozu, wraz z prognozowanym wzrostem produkcji.

W roku 2014/15 import brzoskwiń i nektarynek do Włoch zwiększył się o ponad jedną czwartą do 75 tys. ton, a głównym dostawcą była Hiszpania. W sezonie 2015/16 włoski import obniży się o 10 proc. Włosi spożywają przeważnie świeże brzoskwinie i nektarynki, preferują owoce duże, słodkie i mięsiste. Na rynki krajów z północnej Europy trafiają natomiast owoce mniejsze, lekko kwaśne i kruche.

 

 

 

 

Zobacz więcej: Brzoskwinie

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE