Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Zespri: zbiory kiwi w Europie na zeszłorocznym poziomie

Oczekuje się, że zbiory owoców kiwi w grupie Zespri przyniosą znaczne zyski producentom we Włoszech i Francji. Sheila McCann-Morrison, dyrektor ds. Produkcji międzynarodowej Zespri, mówi, że przy dobrze przebiegających zbiorach na półkuli północnej, Zespri spodziewa się zebrać około 19 milionów kartonów lub prawie 70 000 ton kiwi z sadów we Włoszech, Francji i Grecji.

„W tym roku był to trudny sezon dla niektórych europejskich producentów, a zimna mokra wiosna negatywnie wpływała na zapylanie i problemy, w tym obecność pluskwiaka Halyomorpha halys i chorób, które wpływają na kiwi i inne lokalne produkty”.

„Jednak pomimo tych wyzwań, plony na półkuli północnej w tym sezonie nadal będą zbliżone do rekordowych z zeszłego rok. Oznacza to, że możemy ponownie zapewnić wysoki zwrot dla lokalnego przemysłu, z czego jesteśmy bardzo dumni. Mówiąc szerzej, dzięki temu, że owoce te są uprawiane i zbierane przez mieszkańców i pakowane w lokalnych zakładach, nadal wzmacniamy nasze relacje z lokalnym przemysłem i wywieramy pozytywny wpływ lokalny rozwój”. McCann-Morrison mówi.

Europejscy hodowcy Zespri - około 750 rodzin - odgrywają kluczową rolę w globalnej strategii zaopatrzenia Zespri, która dostarcza najwyższej jakości Zespri Kiwi przez wszystkie 12 miesięcy w roku. Wraz z rosnącym globalnym popytem na kiwi, relacje, które firma nawiązała przez ponad 20 lat współpracy z europejskimi producentami, stają się coraz ważniejsze.

„To relacja, która działa bardzo dobrze zarówno dla włoskich producentów, operatorów po zbiorze i dystrybutorów, jak również dla Zespri i branży nowozelandzkiej” mówi McCann-Morrison. „Pomaga zapewnić większe zwroty z produkcji sadowniczej, miejsca pracy dla mieszkańców, a także inwestuje dziesiątki milionów euro w sady i obiekty pozbiorcze. Pomaga również wspierać dalszą współpracę, w tym wymianę techniczną poprzez badania i rozwój, warsztaty dla producentów i wizyty w szkółkach w Nowej Zelandii oraz inne ogólne wsparcie - wszystko to pomaga zwiększyć produkcję”.

Zespri bierze udział w szeregu prób, aby pomóc lokalnym producentom w przezwyciężeniu zagrożeń stwarzanych przez szkodniki i choroby: „Halyomorpha halys ma ogromny wpływ na europejskie uprawy, w tym kiwi, dlatego współpracujemy z miejscowymi, aby zaradzić temu zagrożeniu oraz kontynuujemy znaczne inwestycje z naszymi partnerami w łagodzenie skutków choroby. Nasza branża zna z pierwszej ręki ryzyko związane z bezpieczeństwem biologicznym i znaczne koszty związane z wtargnięciem szkodnika - jeśli uda nam się znaleźć sposób na ograniczenie wpływu, korzyści będą ogromne.”

„Globalna podaż, czyli Zespri Kiwi uprawiane poza Nową Zelandią, stanowi obecnie około 10 procent wszystkich owoców sprzedawanych na całym świecie przez Zespri, ale ten udział znacznie wzrośnie wraz z popytem. W tej chwili w Europie mamy około 3100 hektarów ziemi, a liczba ta wzrośnie do około 5000 hektarów w ciągu najbliższych pięciu lat.”

Słowa kluczowe: kiwi, produkcja kiwi, owoce
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE