Wąchaj owoce i warzywa
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Leeds wykazały, że uczestnicy testów o ponad połowę zmniejszyli ilość jedzonej zwykle czekolady, gdy czuli zapach świeżych pomarańczy przed skosztowaniem słodyczy.
Inne eksperymenty wykazały, że rozpoczęcie posiłku sałatką zamiast chleba czosnkowego wiąże się z jedzeniem mniejszych porcji dania głównego. Jednak, gdy uczestnicy odczuwali głód po dwóch godzinach od zmniejszonego posiłku, chętnie sięgali po przekąskę, także pomimo widoku warzyw i owoców - jak wnioskują uczeni zatem, oglądanie tych produktów zapobiega przed objadaniem się, ale nie prowadzi do nadmiernego „postu".
Jak wnioskują autorzy badań, dzięki zapachowi i widokowi warzyw i owoców łatwiej jest powstrzymać się przed objadaniem się. W obliczu „pokusy" można skoncentrować się na kilka chwil na właściwościach sensorycznych zdrowej żywności, na przykład, na zapachu owoców.