Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Analiza cen fresh-market.pl (07-13.09.2009)

2009-09-14 00:00
Powoli rozmachu nabiera zbiór jabłek i chociaż do jego kulminacji jeszcze daleko, temat ten staje się coraz gorętszy. Ceny skupu „przemysłu” stoją na poziomie 13 – 16 gr/kg i jest to dużo poniżej kosztów jakie ponoszą sadownicy.

Związek Sadowników RP zapowiada, że jeśli ceny nie wzrosną, dojdzie, jak przed rokiem, do protestów. Przedstawiciele zakładów przetwórczych powtarzają jak mantrę, że na rynkach światowych jest dekoniunktura, ceny koncentratu są niskie a nad wszystkim wisi widmo chińskiego giganta.

Miniony tydzień nie przyniósł zmian jeśli chodzi o ceny jabłka deserowego. Eksport do Rosji stoi, jabłek na rynku jest dużo a popyt nieszczególny. Ceny są na poziomie 60 gr/kg jabłek 7+. Pewne ożywienie może nastąpić, gdy na rynku znajdą się kolejne odmiany, np. Gala lub Szampion, które są popularne za naszą wschodnią granicą. Na południu Polski pierwsze partie Gali mogą trafić na rynek już za około tydzień.

Dużo na rynku jest także śliwek. Te najlepszej jakości, na eksport mają ceny na poziomie 1,10 – 1,30 zł/kg (z opakowaniem, 4+). Te do przemysłu są w cenie 30 – 40 gr/kg.

Na rynku warzyw świeżych w drugim tygodniu września wreszcie doszło do zwiększenia podaży kalafiorów i brokułów we wszystkich głównych rejonach ich upraw. Wciąż jednak najtańsze są te warzywa w województwach: lubelskim i podkarpackim (tam producentom płaci się około 1 zł/szt.). W Małopolsce i w centralnej Polsce ceny kalafiorów spadły w ciągu tygodnia z poziomu ponad 2 zł/szt. do poziomu1,50 – 1,80 zł/szt., ceny brokułów spadły do poziomu 1,20 – 1,50 zł/szt.

W drugim tygodniu września stabilne pozostawały ceny warzyw korzeniowych, może z wyjątkiem pietruszki, która w niektórych rejonach kraju znów podrożała (lecz podwyżka nie była duża, w granicach 10 gr/kg). Wciąż natomiast niestabilne pozostają ceny ogórków szklarniowych i pomidorów. Ogórki krótkie znów drożały – ze średniej 2 zł/kg do 2,45 zł/kg na koniec tygodnia. Natomiast ceny pomidorów wpierw rosły, by na koniec tygodnia ulec niewielkiej korekcie. Pomidory B kończyły tydzień średnią ceną 1,75 zł/kg a pomidory BB 1,83 zł/kg.

Powoli rośnie cena kapusty białej. W drugim tygodniu września sprzedawano ją po 40 – 45 gr/kg. Wszystko wskazuje na to, że w tym roku nie będzie takiej nadpodaży kapusty jak rok temu. W omawianym okresie spadała natomiast cena kapusty pekińskiej. Na koniec tygodnia ceny „pekinki” (bez wliczonego opakowania) zaczynały się od 70 gr/kg.

Źródło: fresh-market.pl (ms)

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Więcej informacji na temat sytuacji na rynku owoców i warzyw na konferencji Fresh Market 2009
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem