Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Analiza cen fresh-market.pl (19-25.01.2009)

2009-01-24 00:00
W analizowanym okresie ceny jabłek, zarówno na przemysł jak i deserowych, nie zmieniły się. Na Mazowszu skupowano jabłka przemysłowe po 10-12 gr/kg.

Czerwone jabłka na eksport miały cenę 80-85 gr/kg (kaliber 7+, cena zawiera opakowanie kartonowe). Droższe odmiany jak Golden lub Mutsu miały cenę 1,20-1,40 zł/kg (kaliber 7+, cena z opakowaniem). Co warto zaznaczyć, polskie jabłka coraz szerszym strumieniem trafiają na rynek rosyjski. Eksperci spodziewają się, że ten sezon może być rekordowy pod względem wolumenu eksportu (dużo powyżej 500 tys. ton). Jeżeli przewidywania co do wielkości eksportu sprawdzą się, ceny powinny wzrosnąć.

W minionym tygodniu zima wyraźnie odpuściła i temperatury dobowe były o kilka stopni wyższe niż w pierwszej dekadzie stycznia. Odzwierciedleniem tego była korekta cen większości warzyw krajowych o kilka procent w stosunku tydzień do tygodnia. Malały średnie ceny marchwi, buraków, selerów. Dodatkowym bodźcem był rosnący import niektórych warzyw, np. marchwi. Pod koniec tygodnia na polskim rynku pojawiły się pierwsze importowane z Francji i Belgii pory w cenie 4,50 zł/kg. Wcześniej eksport tych warzyw był nieopłacalny.

W omawianym okresie sporo było ruchu w cenach warzyw importowanych. Taniały brokuły do średniej ceny 4 zł/szt. za towar pakowany w karton, sałata lodowa w kartonie, do średniej ceny 2,80 zł/szt. czy pomidory z Hiszpanii w kartonie, do średniej ceny 5,20 zł/kg za kaliber BB. Hiszpańskie pomidory mają konkurencję w postaci tańszych marokańskich. Po niewielkim wzroście z początku tygodnia, taniała również hiszpańska papryka czerwona, kończąc tydzień z ceną 7-8 zł/kg czyli niższą o 1 zł/kg niż na jego początku. Wahały się natomiast ceny kalafiorów, co wynikało z przejściowego spadku ich podaży. Cena kalafiorów francuskich na koniec tygodnia wynosiła około 7 zł/szt.

Źródło: fresh-market.pl (ms)
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem