Bezpieczeństwo ekologiczne metody integrowanej
Od kilku lat w naszym kraju rozwija się integrowana produkcja owoców, która zapewnia bezpieczeństwo ekologiczne. Jest to produkcja bez herbicydów, chemicznych środków ochrony, regulatorów wzrostu i nawozów sztucznych, bądź przy ich minimalnym zużyciu.
Wymaga ona odejścia od dotychczas stosowanych technologii produkcji owoców, opartych na chemizacji w zwalczania chwastów, chorób i szkodników. Dzięki temu procesowi produkcja stała się łatwiejsza i mniej kosztowna. Kolejne zalety chemizacji to dynamiczny wzrost plonów i znaczna poprawa jakości owoców.
Plantatorzy muszą mieć jednak za względzie przede wszystkim bezpieczeństwo konsumentów. To z kolei wymusza na nich prowadzenie trudnej i ryzykownej metody integrowanej produkcji, z maksymalnym ograniczeniem syntetycznych substancji chemicznych (środków owadobójczych, grzybobójczych, herbicydów, nawozów mineralnych itp.).
Źródło: fresh-market.pl