Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Brytyjsko-Polskie Forum Branży Rolno-Spożywczej

2009-10-07 00:00

19 listopada, Warszawa

Warszawskie Centrum EXPO XXI, Warszawa

Czwarty raz z rzędu Brytyjsko-Polska Izba Handlowa (BPCC) organizuje Brytyjsko-Polskie Forum Branży Rolno-Spożywczej. Ta popularna seria konferencji skupia co roku producentów żywności i opakowań, firmy transportowe, przetwórców oraz kupców z Polski i Wielkie Brytanii dostarczając uczestnikom informacji o najnowszych trendach na polskim i brytyjskim rynku.

W ciągu dnia odbędą się dwie równoległe sesje merytoryczne: pierwsza, w języku polskim, poświęcona będzie brytyjskiemu sektorowi rolno - spożywczemu, druga, w języku angielskim, skupiona będzie na rynku polskim. Po południu, indywidualne spotkania face-to-face aranżowane przez BPCC pozwolą delegatom na prowadzenie rozmów o potencjalnej współpracy oraz nawiązanie kontaktów biznesowych. W trakcie forum delegaci, zaproszeni goście oraz przedstawiciele prasy specjalistycznej będą mieli okazję spróbowania najlepszych polskich i brytyjskich produktów dostarczonych przez wystawców.

Analiza dwustronnego handlu między Polską i Wielką Brytanią pozwala zauważyć, że rok 2008 był kolejnym rokiem znaczącego wzrostu obrotów w handlu produktami rolno-spożywczymi. Sprzedaż towarów brytyjskich do Polski w pierwszych pięciu miesiącach 2009 roku wzrosła o 5,5% i osiągnęła poziom 42mln funtów w porównaniu z rokiem ubiegłym. Warto podkreślić, że sprzedaż towarów polskich na Wyspy odnotowała jeszcze większy wzrost – 9,1% i osiągnęła poziom 191mln funtów.

Polacy bogacą się w szybkim tempie i chętnie próbują nowych produktów spożywczych. (Warto podkreślić, że w drugiej połowie 2009 wydatki polskiego konsumenta oraz poziom życia wzrastały przy jednoczesnym utrzymaniu się bezrobocia poniżej poziomu z 2007r.)

Polska migracja do Wielkiej Brytanii zwalnia dotychczasowe tempo i według najnowszych badań polscy emigranci zaczynają wracać do domu, aby znaleźć pracę bliżej swoich rodzin – wracają przyzwyczajeni do typowo brytyjskich produktów spożywczych, których nie da się jeszcze kupić w Polsce.

Produkcja ekologiczna to obszar, w którym Polska ma ogromny potencjał. Często jesteśmy postrzegani jako europejskie zaplecze produkcji ekologicznej z racji ogromnych obszarów ziemi uprawnej, na której historycznie użycie nawozów sztucznych, herbicydów i pestycydów było minimalne. Polscy konsumenci, podobnie jak Brytyjczycy 20 lat temu, zaczynają coraz chętniej płacić więcej za produkty o lepszych walorach smakowych i zdrowotnych.

Produkcja żywności funkcjonalnej – probiotyki, suplementy diety, medifood – ma ogromny potencjał w Polsce. Niemniej jednak najpierw należy dostosować prawo własności intelektualnej, a wybitni eksperci podzielą się widzą na ten temat podczas forum. Poza tym zaproszeni eksperci przedstawią zagadnienia związane z produkcją opakowań, marketingiem, logistyką i dystrybucją, czy uzyskiwaniem certyfikatów.



Warszawskie Centrum EXPO XXI,
ul Prądzyńskiego 12/14,
01-222 Warszawa

Źródło: BPCC

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem