Ceny skupu jabłek i warzyw
Jeden tydzień załamania, podejrzenie zmowy cenowej i ceny skupu jabłek znów przekroczyły poziom 50 groszy za kilogram. W konkurencji przeciągania liny tym razem górą sadownicy. - informuje Agnieszka Niemcewicz z Redkacji Rolnej TVP.pl
Bo chociaż prawdziwy skup dopiero się zaczyna, to zakłady nie mogą wybrzydzać. Jeśli nie skupią drogo, być może nie kupią wcale. A na to żadna przetwórnia nie może sobie pozwolić. Soki jabłkowe to zbyt znacząca pozycja w polskim przetwórstwie owoców, aby szukać zamienników. Choć tu oddech chińskiej konkurencji czuć na plecach.
Na światowych rynkach tona koncentratu jabłkowego na początku roku kosztowała około 800 euro. Teraz już 1300, a mówi się nawet o cenach sięgających 1500 euro. Jabłka są drogie w całej Europie.
A u nas? Maksymalne ceny skupu sięgają już 57 groszy. Prawie 3 razy więcej niż przed rokiem. Najtaniej jest tam gdzie nie ma żadnej konkurencji.
Jabłka przemysłowe zł/kg
ceny skupu
woj. podkarpackie 0,38
woj. małopolskie 0,48 – 0,55
woj. mazowieckie 0,40 – 0,57
woj. lubelskie 0,56 – 0,57
woj. łódzkie 0,56 – 0,57 źródło IERiGŻ
Ale nie tylko jabłkami żyje teraz przemysł przetwórczy. Choć pora roku powinna sprzyjać dostawom warzyw, a ceny spadać, w tym sezonie tak oczywiste już to nie jest. Drożeją kalafiory, pomidory i cebula, tak słabej jakości i źle dosuszona, że przegrywa konkurencję z importowaną.
Warzywa zł/kg
ceny skupu w zakładach
papryka czerwona 2,10 – 2,40
kapusta biała 0,45 – 0,50
pory 0,90 – 1,00
pomidory do mrożenia 0,60 – 0,65
kalafiory 1,00 – 1,20
brokuły 1,60 – 1,80
cebula obierana 1,10 – 1,35 źródło IERiGŻ
Źródło: ww6.tvp.pl
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl