Ceny żywności w sklepach
2010-03-09 00:00
Kto w największym stopniu odpowiada za ceny żywności na sklepowych półkach. Powinno się to rozkładać proporcjonalnie między rolników, przetwórców a handel. Ale czy tak jest w rzeczywistości? – informuje Witold Katner z Redakcji Rolnej TVP.pl.
Po zeszłotygodniowej publikacji, w której to rolników obarczono winą za drożyznę w sklepach rozpętała się burza. Przeciwko takiemu stawianiu sprawy zaprotestowali ekonomiści. Zwracają oni uwagę, że za wysokość cen żywności w równym stopniu powinien odpowiadać rolnik, przetwórca i handlowiec, ale to nie jest reguła. Udział rolników w tworzeniu cen detalicznych żywności jest zróżnicowany w zależności od rynku.
Najmniejszy jest w przypadku chleba i wynosi zaledwie 15%. W przypadku artykułów mleczarskich sięga nawet w 60%. Ale ostatnie lata były na tym rynku wyjątkowe, a teraz sytuacja wróciła do normy i znów cena surowca to nie więcej niż 1/3 ceny gotowego produktu.
Więcej na ten temat przeczytasz w informacjach rolniczych Redakcji Rolnej TVP.pl
Źródło: ww6.tvp.pl
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Po zeszłotygodniowej publikacji, w której to rolników obarczono winą za drożyznę w sklepach rozpętała się burza. Przeciwko takiemu stawianiu sprawy zaprotestowali ekonomiści. Zwracają oni uwagę, że za wysokość cen żywności w równym stopniu powinien odpowiadać rolnik, przetwórca i handlowiec, ale to nie jest reguła. Udział rolników w tworzeniu cen detalicznych żywności jest zróżnicowany w zależności od rynku.
Najmniejszy jest w przypadku chleba i wynosi zaledwie 15%. W przypadku artykułów mleczarskich sięga nawet w 60%. Ale ostatnie lata były na tym rynku wyjątkowe, a teraz sytuacja wróciła do normy i znów cena surowca to nie więcej niż 1/3 ceny gotowego produktu.
Więcej na ten temat przeczytasz w informacjach rolniczych Redakcji Rolnej TVP.pl
Źródło: ww6.tvp.pl
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem