Awokado
Białoruś: rosną ceny owoców i warzyw
2011-06-16 00:00
W stolicy Białorusi Mińsku utrzymuje się tendencja wzrostowa cen świeżych warzyw i owoców.
czytaj dalej
czytaj dalej
Turcja oficjalnym partnerem Fruit Logistica 2012
2011-06-13 00:00
Turcja będzie oficjalnym partnerem targów Fruit Logistica w 2012 r. (8-12 lutego). Turcja jest bardzo ważnym partnerem handlowym Niemiec i całej UE, a znaczenie tego kraju jako producenta i eksportera owoców i warzyw stale rośnie.
czytaj dalej
Ceny awokado w małym hurcie i w marketach zróżnicowane
2011-04-01 00:00
Awokado czyli smaczliwka amerykańska jest dość popularnym w Polsce owocem, który spożywa się jednak bardziej jako warzywo. Aktualnie owoce awokado są importowane głównie z Izraela, a
czytaj dalej
Na moskiewskim rynku spadły ceny awokado
2011-04-01 00:00
W minionym tygodniu na moskiewskim rynku odnotowano spadek cen owoców awokado.
Z powodu wzrostu dostaw owoców z nowych zbiorów z Kenii ceny obniżyły się do 125-135 rubli czytaj dalej
Z powodu wzrostu dostaw owoców z nowych zbiorów z Kenii ceny obniżyły się do 125-135 rubli czytaj dalej
Moskwa: znaczny wzrost cen awokado z Izraela
2011-03-23 00:00
W minionym tygodniu na moskiewskim rynku odnotowano dość znaczny wzrost cen owoców awokado z powodu zmniejszenia ich dostaw z Izraela.
W ciągu tygodnia ceny wzrosły z 85-90 rubli czytaj dalej
W ciągu tygodnia ceny wzrosły z 85-90 rubli czytaj dalej
Chile: znaczny spadek eksportu awokado
2011-01-21 00:00
W sezonie 2010/2011 należy spodziewać się znacznej redukcji w eksporcie awokado z Chile. Przyczyną spadku eksportu są bardzo niekorzystne zbiory. Wstępnie prognozuje się redukcję na
czytaj dalej
Meksyk: rekordowe zbiory awokado
2010-12-17 00:00
W bieżącym sezonie 2010/2011 spodziewane zbiory awokado w Meksyku mają być rekordowe i wynieść około 1,24 mln ton czyli o ponad 6 proc. więcej niż w poprzednim
czytaj dalej
Peru: rośnie produkcja i eksport awokado
2010-11-26 00:00
Peru umacnia swoją pozycję ważnego eksportera owoców i warzyw z Ameryki Południowej. W bieżącym roku w okresie od stycznia do końca września produkcja awokado Peru
czytaj dalej
Znakowanie świeżych owoców i warzyw objętych normami UE
2010-11-08 21:59
Opakowania ogólnie
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Normy jakościowe na świeże owoce i warzywa określają, jakie informacje należy podać na etykiecie.
Generalnie są to:
nazwa i adres czytaj dalej
Warunki przechowywania i transportu partii jednorodnych oraz wrażliwość i produkcja etylenu poszczególnych produktów.
2010-11-08 21:44
Warzywa
PRODUKT TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza WILGOTNOŚĆ
względna
powietrza % OKRES
PRZECHOWY-
WANIA PRODUKCJA czytaj dalej
Zalecane warunki transportu mieszanek owoców i warzyw
2010-11-08 21:40
Grupa 1 Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 90 – 95 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Metoda kontroli świeżych owoców i warzyw wg UE
2010-11-08 21:35
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1580/2007 z dnia 21 grudnia 2007 roku
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa
2010-11-08 21:26
Ogólne zasadySprawdzamy w jakich warunkach jest przechowywany towar. Jeśli w drastycznie innych od zalecanych, należy się liczyć z nagłym pogorszeniem jakości towaru.
czytaj dalej
Chile: przewidywane mniejsze zbiory awokado i cytrusów
2010-07-22 00:00
Chilijska federacja producentów owoców Fedefruta potwierdziła, że niskie temperatury, jakie miały miejsce w środkowej i południowej części Chile, niekorzystnie wpłynęły na wiele
czytaj dalej
Jakość a przepisy
2010-01-08 21:53
Kiedy w 2004 roku weszliśmy do UE, zaczęły obowiązywać unijne normy dotyczące jakości świeżych owoców i warzyw. Nie były one czymś zupełnie nowym, bo wszyscy, którzy eksportowali wcześniej towary na rynek unijny, musieli się do nich dostosować.
czytaj dalej
Światowy rynek awokado
2009-12-07 00:00
W ostatnich latach światowa produkcja owoców awokado wzrosła do ok. 3,6-3,8 mln ton rocznie. Najważniejszymi producentami tego owocu są Meksyk i Chile (zbiory w tych krajach
czytaj dalej
Obowiązki firm handlujących warzywami i owocami wobec WIJHAR-S
2009-11-08 22:07
Art. 17, ust. 1 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz.U. Nr 223, poz. 2221), zobowiązuje handlowców prowadzących działalność gospodarczą w zakresie obrotu świeżymi warzywami i owocami do przekazywania Wojewódzkiemu Inspektorowi następujących informacji:
czytaj dalej
Znakowanie a jakość - specjalne oznakowanie opakowań
2009-11-08 21:58
Zgodnie z przepisami UE, firmy, które gwarantują jednorodny i wysoki poziom zgodności świeżych owoców i warzyw ze standardami jakości handlowej mogą korzystać ze specjalnego oznakowania.
czytaj dalej
Mniej awokado na światowych rynkach
2009-10-27 00:00
Na dużych światowych rynkach hurtowych w tym głównie w Niemczech rosną ceny hurtowe awokado. Wg danych agra-net.com zbiory światowe w sezonie 2009/2010 mogą obniżyć się do
czytaj dalej
Zbiory awokado w Chile ponownie na dobrym poziomie
2009-05-12 00:00
Po katastrofalnym z powodu suszy roku 2007, wielkość zbiorów awokado w Chile w sezonie 2009/2010 szacuje się na 250,0-260,0 tys. ton. Oczekiwany jest znaczny wzrost eksportu tych
czytaj dalej