Co to za pomidory?
Nietypowe pomidory, które przeleżały rok i nadal nadają się do spożycia zbada Zakład Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach. Warzywa wychodował w swoim ogródku Ryszard Tomicki, działkowiec z Rodzinnego Ogrodu Działkowego „Księży Młyn”. - informuje Polska. Express Ilustrowany
Pisaliśmy o tym w „Expressie Ilustrowanym” 29 kwietnia w artykule pt. „Pomidorowy fenomen”. Pan Ryszard kupił warzywa na rynku u przypadkowego sprzedawcy i wysiał. Efekty zaskoczyły go. Wczoraj działkowiec zawiózł pomidory do Instytutu. –Wydrążymy z nich nasiona i posadzimy. Zobaczymy, jak się zachowają – zapowiada docent dr hab. Elżbieta Kozikz Zakładu Genetyki, Hodowli i Biotechnologii ISiK. – Podejrzewam, że są to pomidory tzw. long-shelf, czyli do długiego przechowywania. Mają one geny, które to powodują. Rok to jednak bardzo długi czas, dlatego je sprawdzimy.
Źródło: za Polska. Express Ilustrowany
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl