Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Co trzeci szparag pusty

2005-05-26 00:00

Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął. Wiadomo już, że z powodu ostrej zimy zbiory nie będą tak wysokie jak oczekiwano. Polskim producentom zaszkodził też silny złoty i konkurencja ze strony Niemiec.

Elwira Reus z Nowej Soli uprawia szparagi na powierzchni 110 ha. Niemal 100 proc. plonów sprzedaje w Holandii - wydawać by się mogło, że to żyła złota.

Dochód z 1 ha przynosi w ciągu sezonu (maj - czerwiec) ok. 4-5 tys. zł zysku - ale nie w tym roku. Reus musiała już zamknąć jedno 30-hektarowe pole, bo szparagi z niego pochodzące były kiepskiej jakości. Zaszkodziła im długa, mroźna zima.

Polscy producenci są rozczarowani. Okazuje się, że co trzeci szparag jest pusty.
Rocznie wyrasta u nas ok. 3,5 tys. ton szparagów, których wartość szacuje się na ok. 18 mln zł.

Warzywa te w jednej czwartej trafiają na rodzimy rynek. Reszta kierowana jest do eksportu – białe szparagi kupują Niemcy, Belgia, Dania i Szwecja, a zielone Wielka Brytania.



Źródło: wBronisze.pl, za “Gazeta Wyborcza”

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem