Co trzeci szparag pusty
Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął. Wiadomo już, że z powodu ostrej zimy zbiory nie będą tak wysokie jak oczekiwano. Polskim producentom zaszkodził też silny złoty i konkurencja ze strony Niemiec.
Elwira Reus z Nowej Soli uprawia szparagi na powierzchni 110 ha. Niemal 100 proc. plonów sprzedaje w Holandii - wydawać by się mogło, że to żyła złota.
Dochód z 1 ha przynosi w ciągu sezonu (maj - czerwiec) ok. 4-5 tys. zł zysku - ale nie w tym roku. Reus musiała już zamknąć jedno 30-hektarowe pole, bo szparagi z niego pochodzące były kiepskiej jakości. Zaszkodziła im długa, mroźna zima.
Polscy producenci są rozczarowani. Okazuje się, że co trzeci szparag jest pusty.
Rocznie wyrasta u nas ok. 3,5 tys. ton szparagów, których wartość szacuje się na ok. 18 mln zł.
Warzywa te w jednej czwartej trafiają na rodzimy rynek. Reszta kierowana jest do eksportu – białe szparagi kupują Niemcy, Belgia, Dania i Szwecja, a zielone Wielka Brytania.
Źródło: wBronisze.pl, za “Gazeta Wyborcza”