Co zadecyduje o cenach żywności w 2010 roku?
Kurs walutowy, odbudowanie popytu na mięso na świecie, nastroje na rynkach terminowych i rozwój sektora biopaliw to według analityków BGŻ kluczowe czynniki wpływające na ceny żywności w Polsce w 2010 r. - informuje Łukasz Rawa z portaluspozywczego.pl
Ceny owoców i warzyw kształtować będzie głównie poziom zbiorów w Polsce i za granicą (dobrym przykładem jest produkcja cytrusów; tegoroczne zbiory owoców cytrusowych w krajach basenu Morza Śródziemnego nie odbiegają znacząco od ubiegłorocznych).
Jak na razie nic nie wiadomo o poziomie cen warzyw i owoców w II połowie 2010 roku. Jak oceniają eksperci BGŻ, w 2009 roku zbiory w Polsce były umiarkowanie dobre.
Kurs walutowy wpłynie na ceny żywności szczególnie w relacjach między złotówką a euro oraz euro w stosunku do dolara.
Rozwój sektora biopaliw (głównie rośliny oleiste i zboża) będzie kształtował popyt na oleje roślinne do produkcji biodiesla w UE.
Więcej na ten temat przeczytasz w portaluspozywczym.pl
Źródło: portalspozywczy.pl
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl