Coraz więcej chętnych na ekologię
Prawie 17 i pół tysiąca rolników zdecydowało się na prowadzenie gospodarstw ekologicznych. To blisko pięć razy więcej niż przed naszym wejściem do Unii Europejskiej, ale ciągle za mało w stosunku do potrzeb. – informuje Dorota Florczyk z Redakcji Rolnej TVP.pl.
Zdaniem ekspertów w Polsce jest coraz lepsza sytuacja do rozwoju gospodarstw ekologicznych. Żywność wyprodukowaną bez użycia chemii przetwarza już blisko 300 zakładów. Rośnie też liczba jednostek certyfikujących.
Jednak z opłacalnością produkcji ekologicznej bywa różnie. Podstawowa przeszkoda to brak dobrej sieci dystrybucji. Nierzadko zdarza się, że żywność wytwarzana w gospodarstwach ekologicznych trafia do konwencjonalnych przetwórni.
Więcej na ten temat przeczytasz w informacjach rolniczych Redakcji Rolnej TVP.pl
Źródło: ww6.tvp.pl