Coraz więcej pestycydów w uprawach genetycznie modyfikowanych
22 listopada br. amerykańskie organizacje rolnicze (Organic Center, Union for Concerned Scientists oraz Center for Food Safety) opublikowały raport "Wpływ genetycznie modyfikowanych upraw na zużycie pestycydów w Stanach Zjednoczonych: pierwszych 13 lat", w którym udowadniają, że zużycie chemikaliów znacząco wzrosło po wprowadzeniu na pola roślin genetycznie modyfikowanych - informuje portal rolniczy rolnicy.com.
Raport podkreśla fakt, że tak duży wzrost zużycia pestycydów w uprawach genetycznie modyfikowanych spowodowany jest gwałtownym wzrostem ilości chwastów, które uodporniły się na stosowany w tych uprawach herbicyd.
Amerykańscy rolnicy krytycznie odnoszą się do upraw genetycznie modyfikowanych. Powodem tych postaw jest przede wszystkim znaczny wzrost cen pestycydów i występowanie superchwastów.
Jak podkreśla portal rolnicy.com, raport jest także ostrzeżeniem dla Polski.
Więcej na ten temat przeczytasz w dziale Uprawa Roślin portalu rolnicy.com
Źródło: http://rolnicy.com/
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl