Czas na winobranie
Na Dolnym Śląsku i Opolszczyźnie rolnicy rozpoczęli winobranie. W tym najcieplejszym regionie naszego kraju niektóre odmiany winogron owocują równie dobrze, jak w krajach śródziemnomorskich. Ale ten rok jest inny. - informuje Mariusz Drożdż z Redakcji Rolnej TVP.pl
Od kilku lat właściciele winnic zarabiają na sadzonkach winogron, bo coraz więcej mieszkańców Dolnego Śląska i Opolszczyzny zakłada przydomowe winnice. Tak jest w leżącej między Opolem a Prószkowem wsi Winów, gdzie winogrona uprawiane są od kilkuset lat.
W przeciwieństwie do innych krajów Unii, w Polsce do końca tego roku nie obowiązuje jeszcze zakaz tworzenia nowych winnic. Przyznana nam kwota produkcji wina wynosi 25 tysięcy hektolitrów rocznie. Ci, którzy mają już winnice starają się w nie inwestować i nawiązują współpracę z doświadczonymi winiarzami z Czech.
Zainteresowanie polskim winem ze strony turystów zagranicznych jest spore, ale na rynku go wciąż nie ma.
Janusz Turek – sołtys wsi Winów „Żeby produkować wino, to trzeba mieć koncesję na to. My tylko na domowy użytek robimy to , w niewielkich ilościach”.
Właściciele winnic zmuszeni są przeznaczać większość owoców do bezpośredniej konsumpcji, a butelki lądują w piwnicy.
Więcej na ten temat przeczytasz w informacjach rolniczych Redakcji Rolnej TVP.pl
Źródło: ww6.tvp.pl
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl