Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Czy kurs euro pogrąży producentów żywności?

2010-03-12 00:00
Złoty się umacnia i ma się dalej umacniać, a eksporterzy żywności rwą włosy z głowy. Sprzedaż za granicę staje się coraz mniej opłacalna, ale jeżeli euro jeszcze osłabnie to pod znakiem zapytania stanie zawieranie kolejnych kontraktów eksportowych. – informuje Witold Katner z Redakcji Rolnej TVP.pl.

Euro kosztuje już około trzech złotych 90 groszy. Ostatni raz taki kurs był w listopadzie 2008 roku. Ale zdaniem tych, którzy obracają walutami można się było tego spodziewać.

Na silnej złotówce najbardziej cierpią eksporterzy, a zwłaszcza te branże, które w największym stopniu są od handlu zagranicznego uzależnione. Ta niekorzystna dla eksporterów sytuacja raczej szybko się nie poprawi. Maklerzy twierdzą, że w wakacje euro może kosztować zaledwie trzy złote 70 groszy.

Według ostatnich danych eksport w 2009 roku wyniósł ponad 11 miliarda euro i był o ponad 2% niższy niż rok wcześniej. Bilans handlu zagranicznego był jednak na dużym plusie, gdyż w tym samym czasie import załamał się, aż o 1/10.

Więcej na ten temat przeczytasz w informacjach rolniczych Redakcji Rolnej TVP.pl


Źródło: ww6.tvp.pl


Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl




Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem