Dopłaty do systemów jakości żywności
Kapusta kwaszona ślężańska, fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca lub papryka przytycka to tylko niektóre z produktów wytworzonych w oparciu o jeden z systemów jakości. Systemów tych jest kilka: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Integrowana Produkcja, Chronione Oznaczenie Geograficzne, Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, Jakość – Tradycja oraz Produkcja Ekologiczna.
Produkcja żywności zgodnie z tymi systemami jakości wymaga od rolników przestrzegania wielu procedur oraz ponoszenia dodatkowych kosztów. Koszty te rolnicy ponoszą w związku z obowiązkowymi kontrolami gospodarstw, które potwierdzają zgodność produkcji żywności z danym systemem jakości i umożliwiają uzyskanie stosownego certyfikatu.
Koszty takich kontroli można sfinansować z PROW w ramach działania Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności. Oprócz refundacji kosztów kontroli w ramach powyższego działania z ARiMR można uzyskać również środki na pokrycie składek członkowskich wpłacanych na rzecz grupy producentów rolnych oraz zwrot kosztów poniesionych na zakup publikacji specjalistycznych w systemie Integrowana Produkcja. Środki finansowe z działania Uczestnictwo w systemach jakości żywności wypłacane są przez pięć kolejnych lat. Wysokość dofinansowania jest zależna od systemu, który rolnik wprowadził w swoim gospodarstwie.
Pomoc, jaką można uzyskać w ramach uczestnictwa w systemach jakości żywności:
- Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność - 3200zł.
- Integrowana Produkcja – 2750zł.
- Jakość – Tradycja – 1470zł.
- Produkcja Ekologiczna - 996zł.
Powyższe kwoty stanowią maksymalną roczną pomoc, jaką rolnik może uzyskać w ramach działania Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności.
Chcąc uzyskać dofinansowanie należy złożyć wniosek w oddziale regionalnym lub biurze powiatowym Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Do tej pory z takiej formy pomocy skorzystało 16 tys. producentów żywności.