Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Ekologiczna żywność przedłuża życie

2007-11-26 00:00
Produkty rolnictwa ekologicznego zawierają więcej suchej masy, niż te pochodzące z upraw wspomaganych środkami chemicznymi, a co za tym idzie w tkankach ekologicznych warzyw i owoców jest więcej składników mineralnych i witamin.

W małych główkach ekologicznej kapusty w 100 g surowca jest ok. 96 mg. witaminy C, a w kapuście z upraw intensywnie nawożonych - tylko 49 mg. Z wyższą zawartością suchej masy wiąże się również lepsza zdolność przechowalnicza. Warzywa z upraw intensywnie nawożonych azotanami zwierają więcej wody w komórkach i posiadają wysoką aktywność enzymatyczną, co przyspiesza ich gnicie i obniża ogólną odporność na infekcje podczas przechowywania. Straty w trakcie przechowywania ziemniaków pochodzących z upraw nieekologicznych wynosiły 27 proc., a ekologicznych – 14 proc.

Dowiedziono również większej wartości zdrowotnej eko-żywności. W badaniach na królikach stwierdzono następujący współczynnik przeżycia: u żywionych witaminizowaną paszą granulowaną przeżyło 50 proc. młodych w miocie, u żywionych świeżą paszą z upraw konwencjonalnych 49 proc., u żywionych świeżą paszą z upraw ekologicznych 73 proc.

Źródło: fresh-market.pl na podstawie materiałów prasowych Klaster Bio Produkt
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem