Ekożywność coraz bardziej popularna
Polacy coraz częściej kupują żywność ekologiczną. Roczne wydatki na tego typu produkty osiągają 300 - 600 mln zł. To dopiero początek szybkiego rozwoju sektora, oceniają producenci i dystrybutorzy - na stronach Rzeczpospolitej pisze
"W ciągu trzech lat wydatki Polaków na żywność ekologiczną przekroczą 1 mld zł, za dziesięć lat powinny sięgnąć 6 mld zł – ocenia Sławomir Chłoń, prezes spółki Organic Farma Zdrowia.
Polaków nie odstrasza fakt, że żywność ekologiczna jest o kilkadziesiąt proc. droższa od konwencjonalnej. Szczególnie upodobali ją sobie mieszkańcy dużych miast.
Przyczyny ekologicznego trendu upatruje się w rosnącej wciąż świadomości i wiedzy Polaków na temat żywności ekologicznej i ekologii w ogóle. Przybywa też sklepów i sieci handlowych oferujących ekożywność, a krajowe przetwórnie zwiększają liczbę produktów.
Więcej na ten temat przeczytaj w informacjach ekonomicznych Reczpospolitej
Źrodło: www.rp.pl
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl