Finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”
Finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbył się podczas targów Polagra-Food (14-17 września 2009), wyłonił laureatów Pereł 2009 – nagrody przyznawanej za najlepsze tradycyjne produkty spożywcze. Wśród zwycięzców znalazły się cztery produkty z Pomorza - informuje serwis Wiadomości Rolnicze Polska.
Pierwszy etap konkursu przeprowadzono na Pomorzu 24 maja, podczas Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego. Wybrano osiem wyrobów, które reprezentowały Pomorze na targach w Poznaniu: borowiki marynowane, śledzia po kaszubsku hylyng opiekany z cebulą, gruszkę gdańską gdańczônkę, chłopską szynkę wędzoną, metkę mojuszewską, żurawinę mermecką – żurawinówkę po mermecku, zupę bursztynową i dorsza po gdyńsku z bobem na boczku oraz potrawkę z kury i zupę z kury.
Przeczytaj więcej na ten temat w Wiadomościach Rolniczych Polska
Źródło: www.wrp.pl
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl