Gorzka prawda dla brytyjskich rolników
Z badań naukowców Uniwersytetu Cranfield wynika, że z ekonomicznego i przede wszystkim - ekologicznego punktu widzenia lepiej importować niektóre towary rolne, niż wytwarzać je w kraju. Chodzi o takie produkty jak jagnięcina, truskawki i pomidory. Jak to możliwe? - zadaje pytanie Tomasz Kodłubański w Wiadomościach Rolniczych Polska.
Produkcja hiszpańskich truskawek pochłania znacznie mniej energii i środków ochrony roślin a więc jest bardziej przyjazna środowisku niż produkcja na brytyjskich plantacjach. Naukowcy zajęli się nie tylko truskawkami, ale także ziemniakami, pomidorami, wołowiną, drobiem i jagnięciną.
Po dwóch latach obserwacji i wnikliwych analiz przedstawili dość szokujące dla rodzimych producentów wyniki. Okazuje się, że lepiej sprowadzać pomidory z Hiszpanii, gdzie większą część roku dojrzewają w słońcu, niż trwonić pieniądze na ogrzewanie brytyjskich szklarni, a w konsekwencji potęgować efekt globalnego ocieplenia klimatu.
Przeczytaj więcej na ten temat w Wiadomościach Rolniczych Polska
Źrodło: www.wrp.pl