Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Groźne choroby grzybowe truskawek

2010-06-10 00:00

Tegoroczny sezon jest niekorzystny dla prawidłowego rozwoju truskawek. Fatalna pogoda jaka miała miejsce tej wiosny wpłynęła na rozwój wszelkich chorób grzybowych. Znaczne opady, chłód i duża wilgotność sprzyjały rozwojowi i rozprzestrzenianiu się zarodników. Na plantacjach zaczyna być widać tego konsekwencje.  

Jedną z najgroźniejszych chorób grzybowych truskawek jest szara pleśń powodowana przez grzyb Botrytis cinerea. Jej nasilenie uzależnione jest w szczególności od warunków pogodowych panujących podczas kwitnienia, jak również podczas zbioru. Powtarzające się opady oraz duża wilgotność sprzyjają rozwojowi szarej pleśni. W przypadku tej choroby bardzo istotna jest prawidłowa ochrona. Należy przy tym wziąć pod uwagę podatność odmiany na szarą pleśń oraz warunki atmosferyczne panujące w danym momencie na plantacji. Ważna jest także agrotechnika w tym odpowiednie nawożenie azotem, ściółkowanie oraz, co zdarza się dość często, nie sadzenie roślin na plantacji zbyt blisko siebie. Na rynku obecne są preparaty zwalczające tą chorobę. Istotne jest, aby zastosowane były w odpowiedniej dawce i w odpowiednim terminie.

Werticilioza truskawki jest to choroba powodowana przez grzyb Verticillium dahliae. Infekcji sprzyja wysoka temperatura gleby (powyżej 21 st. C) oraz wysoka wilgotność. Popularna w Polsce wczesna odmiana Honeoye jest odmianą bardzo podatną na tą chorobę. Objawy na plantacjach pojawiają się tuż przed zbiorem w postaci przebarwiających się na żółto i więdnących starszych liści, a następnie całych roślin. Najwyraźniej objawy widoczne są miejscu podstawy ogonków liściowych w postaci zbrązowienia naczyń. Ochrona przed wertiliozą polega na wyborze zdrowego materiału nasadzeniowego odmian odpornych na chorobę, w szczególności na stanowiskach gdzie istnieje ryzyko obecności grzyba Verticillium dahliae.

Zgnilizna korony truskawki to choroba powodowana przez grzyb Phytophthora cactorum, który zimuje w glebie, gdzie może przeżyć nawet kilka lat. Objawy choroby występują w postaci brązowej zgnilizny na przekroju korony. Zarodniki rozprzestrzeniające się z wodą zakażają pąki oraz młode, rozwijające się liście truskawek W wyniku porażenia systemu korzeniowego dochodzi do więdnięcia zarówno młodych, jak i starszych liści, a następnie zamierania całych roślin. Do szczególnie silnie porażanych przez tę chorobę należą odmiany Elsanta i Honeoye. Mało podatne są natomiast odmiany Senga Sengana i Dukat.

Sprawcą antraknozy truskawki jest grzyb Colletotrichum acutatum. Warunkami sprzyjającymi rozwój grzyba jest wysoka temperatura (około 24-25 st. C) oraz wysoka wilgotność powietrza. Deszcz oraz deszczowanie plantacji sprzyjają rozprzestrzenianiu choroby. Objawy antraknozy występują jako brązowe gnilne plamy, z charakterystycznymi wyciekami skupień zarodników konidialnych, łatwo rozprzestrzeniających się poprzez deszcz.
Ochrona polega przede wszystkim na doborze sadzonek oraz prawidłowym wykonaniu zabiegów chemicznych. Niekorzystne jest natomiast nadmierne nawożenie azotem.

Źródło: fresh-market.pl (KZ)

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem