IJHARS po raz pierwszy opublikował listę firm fałszujących żywność
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała nazwy 10 firm, które w tym roku fałszowały żywność. Największą grupę stanowiły firmy rybne i piekarnie. Publikacja jest konsekwencją zmiany z 18 grudnia 2008 r. ustawy o jakości handlowej artykułów rolno spożywczych.
Na liście znalazły się zarówno firmy, które nie zamieściły pełnego wykazu składu produktów na etykiecie, jak i przedsiębiorstwa, których wyroby zawierały mniej mięsa niż wielkość deklarowana na etykiecie.
Błędy w oznaczeniach to problem głównie piekarni. Na niechlubnej liście IJHARS znalazła się Piekarnia Antoni Kijak z Dąbrowy Tarnowskiej i krakowska piekarnia Kruczek. O substancjach dodatkowych zawartych w produktach nie poinformował m.in. Zakład Mięsny ZTSW Przebinda, a także szczecińska firma Kamil, producent m.in. mortadeli homogenizowanej i parówek Kamilki - to jakość tych wyrobów kwestionowali inspektorzy. Także Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Pszczyny źle oznaczyła barwnik użyty do produkcji jogurtu truskawkowego.
Przeczytaj więcej na ten temat w portaluspozywczym.pl
Źródło: www.portalspozywczy.pl
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl