Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Integrowana Produkcja pod szczególna ochroną

2008-01-07 00:00
Zarząd Świętokrzyskiej Izby Rolniczej (ŚIR), w trosce o rozwój systemów jakości produkcji żywności na etapie produkcji pierwotnej, wystosował do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marka Sawickiego specjalny list, w którym wnioskuje o wprowadzenie korekt usprawniających funkcjonowanie integrowanej produkcji (IP).

Zdaniem działaczy ŚIR należy wydłużyć okres ważności zaświadczenia o ukończeniu kursu IP do 5 lat. W przypadku wdrożenia i kontynuowania przez producenta IP w danej technologii, poświadczeniem czego jest coroczne uzyskiwanie certyfikatu IP, ŚIR proponuje skrócenie następnego szkolenia do 1 dnia. Ponadto Świętokrzyska Izba Rolnicza proponuje wdrożenie w życie kursów dla szkoleniowców uprawniających do prowadzenia kursów IP a nie wyłącznie kosztownych studiów podyplomowych oraz aby uzależnić wysokość wsparcia dla IP od powierzchni danej uprawy.

Proponowane korekty nie wpłyną na pogorszenie funkcjonowania systemu, a jedynie zwiększą dostępność dla większej rzeszy producentów. Zmienność cyklów rozwojowych patogenów w tak krótkim okresie praktycznie nie występuje, poza pojawianiem się szczepów odpornych na niektóre czynniki środowiskowe. Zmieniają się jedynie pestycydy i ewentualnie technika ich stosowania. Zmienność ta jest jednak tak niewielka, iż wiedza w zakresie ich wprowadzania jest na bieżąco uzupełniana przez producenta w oparciu o literaturę fachową i media. Przedłożone propozycje uproszczą procedury i zwiększą dostępność producentów do systemu IP – mówi Ryszard Ciźla, prezes Świętokrzyskiej Izby Rolniczej.

Źródło: fresh-market.pl na podstawie WOP i PPR
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem