Jakie są ogólne zasady rolnictwa ekologicznego?
Należy prowadzić produkcję opartą na systemach ekologicznych, wykorzystując żywe organizmy i mechaniczne metody produkcji, stosując uprawę gruntów rolnych w sposób zrównoważony, bez produktów GMO, kładąc nacisk na zapobieganie i profilaktykę.
Środki stosowane w produkcji mają pochodzić z produkcji ekologicznej, być substancjami naturalnymi lub ich pochodnymi, można stosować dopuszczone nawozy mineralne (bez azotowych) wolno rozpuszczalne.
W produkcji ekologicznej ogranicza się stosowanie środków chemicznych do szczególnych przypadków i tylko dozwolonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym.
Zasadą numer jeden jest utrzymanie i poprawa życia w glebie, naturalnej jej żyzności, stabilności, różnorodności biologicznej, zwalczanie erozji gleby oraz odżywianie roślin poprzez ekosystem gleby. Żyzność i aktywność biologiczną utrzymujemy poprzez stosowanie wieloletniego płodozmianu z wykorzystaniem roślin strączkowych i innych na nawóz zielony, a także obornika lub odpadów roślinnych z gospodarstwa poprzez kompostowanie.
Można stosować preparaty biodynamiczne. Choroby, szkodniki i chwasty zwalczane mogą być przez ochronę naturalnych wrogów, dobór gatunków i odmian, stosowanie płodozmianu, odpowiednie techniki uprawy. Do produkcji roślinnej można używać tylko nasiona i wegetatywny materiał rozmnożeniowy wyprodukowany metodami ekologicznymi. Środki do czyszczenia i odkażania można stosować tylko wtedy, gdy zostały dopuszczone do użytku w produkcji ekologicznej.