Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Jeśli nie warzywa to co?

2011-06-08 00:00
Z Luksemburga płyną informacje o zaskakującym zwrocie wydarzeń w sprawie zakażeń bakterią EHEC. Według informacji przekazanych polskiemu ministrowi rolnictwa Markowi Sawickiemu przez unijnego komisarza do spraw zdrowia, źródłem zakażeń nie są warzywa czy inne rośliny. - informuje onet.pl

- Komisarz zaznaczył, że nieformalnie może tylko tyle powiedzieć, że coraz więcej mamy pewności, że źródło zakażenia nie pochodzi od produkcji roślinnej - powiedział Sawicki. Wciąż jednak nie wiadomo co jest źródłem zakażenia, które dotknęło już ponad półtora tysiąca osób i zabiło 23, z czego 22 w samych Niemczech.

- Warzywa i owoce prawdopodobnie nie są źródłem zakażenia bakterią E.coli - te zaskakujące, wstępne wnioski podała Komisja Europejska. Mówił o tym komisarz do spraw zdrowia John Dali na nadzwyczajnym posiedzeniu unijnych ministrów rolnictwa w Luksemburgu. Jego oświadczenie zrelacjonował szef resortu rolnictwa Marek Sawicki.

- Nadal nie wiemy, co jest źródłem zakażenia ponad półtora tysiąca osób. Nie mamy pełnej identyfikacji przyczyn, ale jednocześnie mamy coraz więcej wiedzy, że źródłem zakażenia nie są produkty roślinne - powiedział minister rolnictwa Marek Sawicki. A to oznacza, że niezwykle trudno będzie po pierwsze - zlokalizować źródło zakażenia, a następnie z nim walczyć.

Początkowo sądzono, że to zakażone ogórki są przyczyną poważnych zatruć pokarmowych lub przypadków śmiertelnych, ale to okazało się nieprawdą. Nie potwierdziły się też przypuszczenia, że to sałaty. Najnowszy trop prowadził do gospodarstwa ekologicznego w Dolnej Saksonii, gdzie hodowane były kiełki fasoli i innych roślin. Jednak wstępne testy dały wynik negatywny.

Czytaj więcej

Źródło: onet.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem