Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Kapusta pekińska – trudna w uprawie, opłacalna w handlu

2010-03-10 00:00

Uprawa kapusty pekińskiej wymaga wiedzy i wieloletniego doświadczenia. Dużym problemem w handlu jest znalezienie producenta mogącego zaoferować warzywa odpowiedniej jakości. Pośrednicy najchętniej współpracują z gospodarstwami o mocnej pozycji na rynku, których towar co roku spełnia wysokie wymagania klientów.
Pomimo dynamicznego rozwoju polskiego rolnictwa nadal niewielu producentów może zaoferować kapustę pekińską konkurencyjną na rynkach europejskich. Nie jest to jednak regułą. Wiktor i Bogumiła Grochowscy, właściciele gospodarstwa w Justynowie koło Sochaczewa, od 16 lat zajmują się uprawą kapusty pekińskiej. Dzięki uczciwości i przemyślanym inwestycjom udało się im zdobyć stabilną pozycję wśród polskich producentów. Gospodarstwo zajmuje powierzchnię 25 ha i specjalizuje się w uprawie warzyw kapustnych. Średnia roczna produkcja kapusty pekińskiej wynosi około 250 tys. sztuk. Z powodu stosunkowo krótkiego okresu wegetacji uprawiana jest tylko jako roślina poplonowa. Gospodarstwo wyposażone jest w chłodnie z kontrolowaną atmosferą, o łącznej objętości 2400 m3, umożliwiające przechowanie wszystkich plonów do marca, a nawet dłużej. Jakość oferowanego towaru jest bardzo wysoka, dlatego firma całość produkcji przeznacza do bezpośredniego spożycia. 95% plonu kapusty pekińskiej sprzedawana jest na rynkach zagranicznych, głównie w Szwajcarii, Niemczech i Rosji. 

Agnieszka Kuczkowska

Całość artykułu w formacie pdf


Artykuł ukazał się w pierwszym numerze czasopisma Fresh Market Magzine (styczeń-luty 2010)

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem