Kij w mrowisko? Czy to rolnicy najlepiej zarabiają na żywności?
2010-03-04 00:00
Według badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej udział producentów i przetwórców w cenie detalicznej żywności jest największy. W przypadku mięsa i chleba sięga 50-70 proc., a masła, sera czy mleka 40-60 proc. – informuje Dziennik.pl.
Jadwiga Seremak-Bulge z IERiGŻ podaje, że udział polskich rolników w ostatecznej cenie towaru nie tylko nie odbiega od innych krajów, ale niejednokrotnie bywa nawet wyższy.
Proporcje na korzyść rolników i przetwórców nie zmienią się wiele nawet wówczas, gdy dołoży się opłaty, które stosują duże sieci handlowe wobec swoich dostawców.
Więcej na ten temat przeczytasz w wiadomościach gospodarczych Dziennika.pl
Źródło: www.dziennik.pl
Jadwiga Seremak-Bulge z IERiGŻ podaje, że udział polskich rolników w ostatecznej cenie towaru nie tylko nie odbiega od innych krajów, ale niejednokrotnie bywa nawet wyższy.
Proporcje na korzyść rolników i przetwórców nie zmienią się wiele nawet wówczas, gdy dołoży się opłaty, które stosują duże sieci handlowe wobec swoich dostawców.
Więcej na ten temat przeczytasz w wiadomościach gospodarczych Dziennika.pl
Źródło: www.dziennik.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem