Kodeks dobrych praktyk handlowych czy ustawa?
Dobrowolny kodeks etyki czy restrykcyjna ustawa. Producenci żywności wciąż rozmawiają z sieciami handlowymi o nowych zasadach współpracy. A ponieważ temat nie jest łatwy to i rozmowy idą jak po grudzie. – informuje Witold Katner z Redakcji Rolnej TVP.pl.
Problemów jest całe mnóstwo. Producenci żywności oskarżają duże sklepy o narzucanie niekorzystnych warunków współpracy, pobieranie nielegalnych opłat, a nawet przerzucanie na nich kosztów prowadzenia działalności handlowej. Dlatego branża szuka sposobu na rozwiązanie problemów. Jednym z rozwiązań jest kodeks dobrych praktyk handlowych opracowany przez ministerstwo gospodarki. Przedstawicielom sieci handlowych się on nie podoba i mówią, że jest to 5 stron różnego rodzaju zakazów i nakazów. Chociaż narzekają na niego także producenci żywności, bo jeżeli jest dobrowolny to znaczy, że nieskuteczny. Dlatego przemysł spożywczy domaga się drugiego rozwiązania w postaci uregulowań ustawowych. Ale oczywiście sieciom handlowym tym bardziej się to nie podoba i najchętniej nic by nie zmieniały.
Więcej na ten temat przeczytasz w informacjach rolniczych Redakcji Rolnej TVP.pl
Źródło: ww6.tvp.pl
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl