Kontrola Inspekcji
Na podstawie wyników kontroli inspekcji można wyciągnąć wnioski o jakości oferowanego towaru do handlu przez dostawców świeżych owoców i warzyw. Takie dane zamieszczane są na stronie www.ijhar-s.gov.pl/news.
Kontrola IJHAR-S w II kwartale tego roku, wykazała szereg nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej świeżych owoców, warzyw i pieczarek. Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły znakowania, wymagań minimalnych, wymagań deklarowanej klasy jakości, wymagań dotyczących wielkości oraz pakowania i prezentacji owoców i warzyw oraz pieczarek.
Procentowy udział partii zakwestionowanych w zakresie znakowania w stosunku do wszystkich skontrolowanych partii był wysoki i wynosił 34 proc. Natomiast, procentowy udział nieprawidłowości w zakresie wymagań minimalnych kształtował się na poziomie 5,4 proc., w zakresie wymagań zadeklarowanej klasy jakości – 3,1 proc., wymagań zadeklarowanej wielkości – 1 proc.
W wyniku kontroli stwierdzono, że procentowy udział partii niezgodnych z wymaganiami norm handlowych w stosunku do wszystkich skontrolowanych partii, dla poszczególnych gatunków owoców, warzyw oraz pieczarek, kształtował się następująco i wynosił dla: czereśni 44 proc., ogórków 40 proc., truskawek 38 proc., szparagów 33 proc., sałaty 31 proc. i pieczarek 30 proc.
Kontrola w II kwartale, obejmowała partie owoców i warzyw oferowanych do sprzedaży głównie w sklepach wielkopowierzchniowych i detalicznych tj. 90 proc. wszystkich skontrolowanych. Kontrola świeżych owoców i warzyw przeprowadzona w I kwartale 2008 roku dotyczyła hurtowni i centów dystrybucyjnych.
Na podstawie uzyskanych z obu kontroli wyników, można wyciągnąć wniosek, że jakość świeżych owoców i warzyw wraz z następnym ogniwem pośredniczącym pogarsza się. Dotyczy to zarówno wymagań minimalnych (spadek o 3,4 proc.) i wymagań deklarowanej klasy jakości (spadek o 2,1 proc.).
Źródło: fresh-market.pl (ksz)