Kryzys nie sprzyja rozwojowi rolnictwa ekologicznego
Kryzys nie sprzyja rozwojowi rolnictwa ekologicznego, bo wyższe ceny tzw. zdrowej żywności są barierą dla kupujących - informuje działająca przy polskim ministrze rolnictwa Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa.
Według Fundacji ostatnie dane brytyjskich organizacji monitorujących handel wskazują, że popyt na żywność ekologiczną zmniejszył się zarówno w Europie, jak i w Ameryce Północnej. Żywność taką kupują przede wszystkim średnio zamożne klasy społeczeństwa. Jednak w okresie recesji gospodarczej często zadowalają się one produktami z supermarketów.
Najwięcej żywności ekologicznej sprzedaje się w Europie, która wyprzedza pod tym względem Stany Zjednoczone i Kanadę. Popyt na ekologiczne produkty w krajach europejskich jest zróżnicowany - najwięcej kupują Niemcy (wydają na to 4,6 muld euro) oraz Brytyjczycy (2,8 mld euro). Największy procentowy udział produktów ekologicznych w stosunku do pozostałych towarów jest w Szwajcarii i Austrii (wynosi 6 proc.).
Przeczytaj wiecej na ten temat w Pierwszym Portalu Rolnym
Źródło: www.ppr.pl za PAP w GP.pl
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl