Kto zarabia na wysokich cenach żywności?
Sprawdzają się czarne scenariusze ekspertów. Za żywność płacimy coraz więcej. Ale nie oznacza to wcale, że zarabiają na tym rolnicy, choć patrząc chociażby na ceny mięsa w sklepach, można mieć zupełnie inne wrażenie. Wrażenie w mieście. - informuje Radosław Bełkot z Redakcji Rolnej TVP.pl
Bo na wsi jest już zupełnie inaczej, o czym najlepiej wiedzą hodowcy tuczników. Ceny pasz rosną, a żywca spadają. Tymczasem w sklepach obniżek nie widać. Mięso jak było tak i jest drogie. Wygląda na to, że to nie koniec podwyżek.
Eksperci Instytutu Ekonomiki wyliczyli, że ten rok zakończymy z 5% wzrostem cen żywności. I spadkiem opłacalności produkcji który wyliczają. Oprócz chowu tuczników także i hodowla drobiu jest teraz nieopłacalna. Całkiem nieźle byłoby ze zbożem, gdyby dopisały plony.
Lepiej niż rok temu co prawda mają mleczarze, ale i tu ceny są zróżnicowane. Najlepiej wypadają producenci owoców i warzyw, bo tegoroczne stawki są wysokie. Problem w tym, że na dobrych cenach korzysta niewielu.
prof. Andrzej Kowalski, IERiGŻ - Tak to już jest, że jak inni tracą to inni zyskują…Myślę o tych, których nie zalały powodzie i nie nawiedziły inne kataklizmy, z jakimi mieliśmy w tym roku do czynienia.
Po kieszeni dostają nie tylko rolnicy ale i konsumenci. W przyszłym roku czeka nas wzrost podatku VAT.
Źródło: ww6.tvp.pl
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl