Mrożone truskawki mało popularne wśród przetwórców
W sezonie 2009/2010 w Polsce do przetwórstwa trafiło 120 tys. ton truskawek. To o ok. 20 tys. ton mniej niż w sezonie poprzednim. Podaż tych owoców z przeznaczeniem do przetwórstwa obniżyła się znacznie bardziej niż zbiory (te spadły o 1 proc. w relacji rocznej) - informuje portalspozywczy, powołując się na dane BGŻ i Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA)
Duże zapasy mrożonych truskawek na początku sezonu 2009/2010 to zdaniem ekspertów najbardziej prawdopodobna przyczyna obniżki zakupów tych owoców przez zakłady.
Wg szacunków USDA, w bieżącym sezonie eksport polskich truskawek osiągnie relatywnie wysoki poziom ok. 115 tys. t (wobec 99 tys. t w sezonie poprzednim). Pozwoli to zmniejszyć zapasy mrożonych owoców na początku nowego sezonu o połowę.
Trzeba się jednak liczyć z tym, że zapasy mrożonych truskawek i tak będą wyższe niż w latach poprzednich.
Więcej na ten temat przeczytasz w portaluspozywczym.pl
Źródło: portalspozywczy.pl
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl