Na Opolszczyźnie nagrodzono produkty tradycyjne
2008-12-09 00:00
Trzy nagrody główne i cztery wyróżnienia przyznane zostały w czwartej edycji konkursu "Tradycyjny Produkt Opolszczyzny", organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego.
Zdobywcami nagród głównych zostały wyroby:
- kapusta kiszona "Gładyszówka" - Gładysz, agro Edward Gładysz z Bobrowej
- piwo miodowe - Pasieka Kubina, Gizela i Zygmunt Kubina z Lubieszowa
- ser domowy smażony - Fan-Agri s.c. Małgorzata Anderwald i Elżbieta Puzik ze Spóroka
Natomiast wyróżnieniami nagrodzone zostały wyroby: - nalewka orzechowa Pro-Eko Stanisław Smardach i Marek Wróbel z Grodkowa
- naturalny olej głubczycki rzepakowy tłoczony na zimno - Napus-Oil, B. Błachowicz, M. Bednarczyk
- kołocz śląski PHU Kłos, Bernard Godyla
- kołocz śląski - Piekarnia - Cukiernia Stasiek.
Konkurs "Tradycyjny Produkt Opolszczyzny" promuje produkty wysokiej jakości, o tradycyjnej recepturze (co najmniej 25-letnia tradycja), mające swój związek z regionem opolskim. Oceniane są takie kategorie produktów jak: sery, mięsa, orzechy, nasiona, zboża, warzywa, owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, gotowe dania, miody, napoje alkoholowe i bezalkoholowe.
W tym roku laureaci nagrody głównej otrzymali "w prezencie" stoisko o powierzchni sześciu metrów na Międzynarodowych Targach Poznańskich Farma 2008 oraz nagrodę pieniężną w wysokości 500 złotych. Zdobywcy wyróżnień - nagrodę finansową w postaci 500 złotych.
Źródło: www.umwo.opole.pl
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem