Ogórkowa psychoza dotknie też polskich producentów
2011-06-01 00:00
Informacja o zakażeniach świeżymi warzywami podważyła zaufanie konsumentów. Jest to duży problem nie tylko dla Hiszpanii ale dla producentów rolnych w całej Europie - powiedziała serwisowi www.portalspozywczy.pl Bożena Nosecka, ekspert z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Konsumenci w całej Europie rezygnują z kupowania warzyw - Poszkodowani są głównie hiszpańscy rolnicy, którzy stracili mnóstwo pieniędzy i nadal tracą, mimo, że informacja, że źródłem zakażenia są owoce pochodzące z tego kraju okazała się nieprawdziwa. Jednak zaufanie klientów bardzo łatwo można stracić, gorzej jest z odzyskaniem go. Teraz ciężko będzie nagle przekonać przerażonych konsumentów, żeby jednak jedli hiszpańskie warzywa - mówi Bożena Nosecka.
Najgorsze jest to, że w związku z zatruciami, konsumenci w całej Europie nagle stracili zaufanie do warzyw i owoców.
- Dotyczy to również naszego kraju. Wyraźnie widać, że polscy konsumenci najpewniej ze względu na blokadę psychiczną ograniczają spożywcie warzyw - zapewnia Bożena Nosecka.
Skalę strat na razie jest ciężko oszacować, wiadomo jednak, że będą ogromne. Co mogą zrobić polscy producenci, żeby nie stracić wszystkich konsumentów?
- Niewiele mogą zrobić, ale powinni promować swoje warzywa jako zdrowe, bo wyprodukowane w Polsce. Myślę, że psychoza się skończy jak media przestaną podsycać niepokój - mówi Bożena Nosecka.
Źródło: portalspozywczy.pl
Konsumenci w całej Europie rezygnują z kupowania warzyw - Poszkodowani są głównie hiszpańscy rolnicy, którzy stracili mnóstwo pieniędzy i nadal tracą, mimo, że informacja, że źródłem zakażenia są owoce pochodzące z tego kraju okazała się nieprawdziwa. Jednak zaufanie klientów bardzo łatwo można stracić, gorzej jest z odzyskaniem go. Teraz ciężko będzie nagle przekonać przerażonych konsumentów, żeby jednak jedli hiszpańskie warzywa - mówi Bożena Nosecka.
Najgorsze jest to, że w związku z zatruciami, konsumenci w całej Europie nagle stracili zaufanie do warzyw i owoców.
- Dotyczy to również naszego kraju. Wyraźnie widać, że polscy konsumenci najpewniej ze względu na blokadę psychiczną ograniczają spożywcie warzyw - zapewnia Bożena Nosecka.
Skalę strat na razie jest ciężko oszacować, wiadomo jednak, że będą ogromne. Co mogą zrobić polscy producenci, żeby nie stracić wszystkich konsumentów?
- Niewiele mogą zrobić, ale powinni promować swoje warzywa jako zdrowe, bo wyprodukowane w Polsce. Myślę, że psychoza się skończy jak media przestaną podsycać niepokój - mówi Bożena Nosecka.
Źródło: portalspozywczy.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem